Verdachten van cokehandel en liquidatie voor de rechter

De aanslag bij het huis van Wout Sabee in 2016.
De aanslag bij het huis van Wout Sabee in 2016. © Koen Laureij
DE MEERN - Zes mannen die in oktober zijn aangehouden bij een grote politieactie in onder meer Nieuwegein, staan vandaag voor het eerst voor de rechter. Ze hielden zich volgens de politie bezig met grootschalige cocaïnehandel. Een van de verdachten zou ook betrokken zijn geweest bij de liquidatie van crimineel Wout Sabee in De Meern in 2016 en een mislukte moordaanslag op Sabee in 2014.
De 36-jarige Nieuwegeiner Marcel D. is volgens het AD al jaren een leidende figuur binnen de Nederlandse drugswereld. Daarmee zou hij samen met de vijf anderen miljoenen hebben verdiend. De recherche zou onlangs een tip hebben gekregen die hem ook in verband brengt met de liquidatie.

DRUGSSMOKKEL

Ook de vermoorde Sabee zou betrokken zijn geweest bij cocaïnesmokkel. Direct na de eerste aanslag vermoedde de politie al dat een drugsruzie de aanleiding was. Over zijn activiteiten zou Sabee een zogenoemde kluisverklaring hebben afgelegd bij het Openbaar Ministerie. Volgens het AD wordt in dit 'crimineel testament' ook de naam van Marcel D. genoemd.
Bij de eerste liquidatiepoging in juni 2014 werd Wout Sabee in zijn auto beschoten voor zijn villa in De Meern. Hij raakte door de kogelregen zwaargewond, maar overleefde. De schutter en de bestuurder van de vluchtwagen werden veroordeeld tot elf en zeven jaar gevangenisstraf, maar de opdrachtgever bleef buiten beeld. Een tweede aanslag bij zijn huis werd de 70-jarige Sabee twee jaar later fataal. De daders zijn nooit gepakt.    

VUURWAPENS

Aan de strak gecoördineerde politieacties op 8 oktober ging lang onderzoek vooraf. De politie viel op de Snekerveste in de wijk Fokkesteeg in Nieuwegein twee naast elkaar gelegen woningen binnen. Daar werden onder meer twee dure auto's en een grote hoeveelheid geld in beslag genomen. In beide huizen wonen gezinnen met kinderen.
Behalve in Nieuwegein waren er ook doorzoekingen op andere plekken in onze regio, maar ook in de omgeving van Den Haag en in het oosten van het land. Daarbij zijn meerdere vuurwapens, voertuigen en grote geldbedragen in beslag genomen.

PRO FORMA

Het gaat vandaag bij de rechtbank in Utrecht om een voorbereidende zitting. Het onderzoek van de politie naar de organisatie is nog in volle gang, maar de zes verdachten zitten inmiddels niet meer opgesloten in beperkingen.
De inhoudelijke behandeling zal zeker nog maanden op zich laten wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.