Amersfoort mag tóch starten met bomenkap voor westelijke rondweg

© Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort mag starten met het kappen van bomen in het gebied waar de nieuwe rondweg moet komen. Tegenstanders van het plan stapten opnieuw naar de rechter om te voorkomen dat begonnen wordt met het megaproject. Maar de rechter veegde hun bezwaren vandaag van tafel. De gemeente is nu van plan om volgende week al te beginnen.
Het is het zoveelste hoofdstuk in hét hoofdpijndossier van de gemeente Amersfoort. Mag de gemeente een nieuwe rondweg aanleggen aan de westkant van de stad? Of is die weg onnodig en lapt de gemeente bovendien allerlei flora- en faunawetten aan haar laars?

GROEN LICHT

Begin deze maand lukte het de Stichting Groen in Amersfoort nog om de bomenkap voorlopig tegen te houden. Maar vandaag kreeg de gemeente dus alsnog groen licht.
Volgens woordvoerder Sonja Kloppenburg van de gemeente Amersfoort is het een duidelijk verhaal: "We mogen beginnen en we gaan dus ook beginnen. Dit doen we volgende week. De komende dagen gaan wij omwonenden op de hoogte stellen van wat zij kunnen verwachten."
Carol Franssen van de Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen is teleurgesteld in de uitspraak. "De verlegging van die weg en die onderdoorgang is desastreus voor het bos. In het kader van die hele rondweg worden zo'n 4500 bomen gekapt. Dat zijn geen kleine bomen en voor de schaal van Amersfoort een gigantische operatie."

ONTERECHTE ONTHEFFING

Volgens tegenstanders van het plan heeft de provincie Utrecht de gemeente Amersfoort verder onterecht een ontheffing van de Wet natuurbescherming ten aanzien van vijf beschermde diersoorten verleend. Het gaat hierbij om de ringslang, hazelworm, zandhagedis, rosse vleermuis en de ruige vleermuis. Omdat deze dieren in het plangebied leven, moet de gemeente goedkeuring van de provincie krijgen om te starten met de werkzaamheden.
Die goedkeuring kreeg de gemeente, maar de Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen en Stichting Woonklimaat Berg stellen dat de provincie de ontheffing onterecht heeft verleend. Zij zeggen dat de onderzoeken naar de genoemde diersoorten onvolledig en onnauwkeurig zijn uitgevoerd door de gemeente. De rechter gaat hier niet in mee en stelt dat de onderzoeken rechtmatig zijn verlopen.

BESTE OPTIE

In het verleden waren er meerdere opties voor de westelijke rondweg. Maar uiteindelijk is voor de huidige variant gekozen, inclusief fietstunnels en een tunnel onder het spoor door. De provincie vindt dat de gemeente Amersfoort 'in alle redelijkheid voor deze optie heeft gekozen.'
"Dit soort werkzaamheden gaan vaak ten koste van de natuur. Maar je moet verder kijken dan dat. Anders zou geen één project door kunnen gaan. Het gaat ook om verkeersveiligheid en leefbaarheid. Dan komt het huidige plan er het beste uit", aldus een woordvoerder.
De rechter oordeelt dat de provincie dit voldoende heeft onderbouwd. "Wij zien geen reden om aan de juistheid van de onderzoeken en rapporten te twijfelen."

VOORLOPIGE VOORZIENING

Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen en Stichting Woonklimaat Berg laten weten dat ze het er wederom niet bij laten zitten. De strijd is volgens hen nog niet klaar. "Wij gaan in ieder geval proberen om een stokje te steken voor die kap die op korte termijn kan plaatsvinden", aldus Franssen van de Vereniging Behoud Bos Birkhoven en Bokkeduinen.
De tegenstanders dienen opnieuw een verzoek tot voorlopige voorziening in bij de rechtbank om de aangekondigde bomenkap van volgende week tegen te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.