RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geen rekenles, maar darten voor leerlingen in Bunschoten

1/2
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Tweede Kamersprak vandaag over de toekomst van rekenen op middelbare scholen. Vooral over de verplichte rekentoets was nogal wat discussie. Ondertussen hebben ze in Bunschoten iets heel handigs bedacht om de jongste leerlingen te laten kennismaken met optellen en aftrekken.

Namelijk: darten. Dat is een van de populairste sporten in het dorp, maar kinderen de kroeg in sturen om ze pijltjes te laten gooien is niet handig. Dus besloot dartvereniging Double Bull Spakenburg om basisschoolleerlingen doordeweeks te laten komen. Niet alleen kunnen ze lekker darten, ook steken ze er wat van op als ze hun scores moeten berekenen.

"Als zo'n kind een triple 14 en triple 15 gooit, is het natuurlijk best moeilijk berekenen", zegt Danny de Graaf. Het was zijn initiatief om de basisscholen uit te nodigen. Aanvankelijk reageerden niet alle leraren enthousiast, maar inmiddels zijn er veel aanmeldingen.

ENTHOUSIASMEREN VOOR DARTS
"Elk kind dat gekomen is geven we een setje dartpijlen mee. En we bieden de scholen een dartbord aan zodat zedaar tijdens de rekenles gebruik van kunnen maken."

Kees Hooyman is docent op het Bonifatiuscollege in Utrecht. Hij vindt het een leuk idee voor basisscholieren. Maar voor de middelbare school is dartscores bij elkaar optellen te makkelijk. Niet alleen geeft hij natuurkunde, ook is hij lid van het landelijke Platform Rekenbewust Vakonderwijs. n hij is fel tegenstander van de rekentoets.

"Elk klein foutje betekent dat de hele vraag fout is", zegt hij tegen RTV Utrecht."Dat is heel raar. Leerlingen moeten tweederde van de vragen foutloos maken. Ik denk dat als je Tweede Kamerleden de toets laat maken, negentig procent zakt."

Ik denk dat als je Tweede Kamerleden de rekentoets laat maken, negentig procent zakt."
Docent Kees Hooyman

Het plan van minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) voor een tijdelijke nieuwe rekentoets voor middelbare is vandaag stukgelopen op verzet in de Tweede Kamer. Hij is er niet in geslaagd regeringspartijen CDA en D66 te winnen voor de voorlopige toets, die scholen voortaan zelf zouden mogen maken.

Om het rekenniveau van scholieren op te krikken, werd vijf jaar geleden een landelijke rekentoets ingevoerd. Die zou uiteindelijk mede bepalen of een leerling zou slagen of zakken. Maar de 'afrekentoets', zoals hij al gauw door het leven ging, sneuvelde na felle kritiek. Een nieuwe toets komt er nu voorlopig ook niet.

TOETS IS VERKEERD
Regeringspartij VVD is wl voorstander van behoud van de rekentoets. "Ik snap daar helemaal niets van. Die toets heeft echt bewezen het verkeerde middel te zijn voor het goede doel." Volgens Hooyman moet rekenles worden gentegreerd in bestaande vakken als wiskunde, natuurkunde en scheikunde.

Zelfs Michael van Gerwen maakt wel eens een rekenfout."
Danny de Graaf

Het is dan vooral belangrijk dat alle vakken op n school dezelfde manier van rekenen hanteren. Op het Bonifatiuscollege is dat goed geregeld, zegt Hooyman. Sommige andere scholen moeten daar meer n lijn in zien te hanteren.

Rekenen is en blijft voor veel Nederlanders een probleem. Iedereen maakt fouten, zegt de Bunschotense darter Danny de Graaf. "Zlfs Michael van Gerwen maakt wel eens een rekenfout die hem een leg kost."

Leerlingen Bunschoten leren rekenen tijdens darten


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -