Dieuwertje Blok leest voor in Leusden: "Boeken laten ruimte voor je eigen fantasie"

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
LEUSDEN - Tachtig peuters en kleuters zullen straks in de Bibliotheek Leusden ademloos luisteren naar Dieuwertje Blok. Dit keer niet in haar rol als presentator van het Sinterklaasjournaal, maar als 'voorleesmoeder'. Ter gelegenheid van de nationale voorleesdagen leest Dieuwertje Blok voor uit Een Huis voor Harry, het prentenboek van het jaar.
Voorlezen is om ontzettend veel redenen belangrijk, vindt Blok. "Het stimuleert je verbeelding, je fantasie. Als je televisie kijkt is heel veel al ingevuld, in ieder geval bij de kindertelevisie die ik ken.''
En er is veel meer. "Lezen is ook een geweldige ingang om interactief te zijn met de kinderen. Je kunt het over van alles en nog wat hebben naar aanleiding van wat in het verhaal verteld wordt. Daarnaast is het heel goed voor de taalontwikkeling. Je raakt in gesprek met kinderen en ze horen taal. Dat is heel belangrijk."
Bob van Beeten in gesprek met Dieuwertje Blok in Utrecht is Wakker

IPAD

Het NTR-boegbeeld is dan ook niet zo overtuigd van alle doemverhalen over ontlezing. ''Dat weet ik niet zo. De boekenverkoop is toch ook weer gestegen. Of mensen moeten al die boeken kopen om hun kasten mooi te vullen, maar ik ga ervan uit dat ze ook gelezen worden."
Hoewel Blok wel een trend ziet die haar niet heel erg bevalt: "Ik moet wel zeggen dat ik ontzettend veel zie dat kinderen met een iPad zitten of een telefoon om ze bezig te houden. Daar geef ik geen oordeel over, ik weet dat je als ouder soms dingen moet verzinnen om even aan jezelf toe te komen, maar het voorlezen moet daardoor niet verdwijnen.''
De presentatrice heeft nog een voorleestip: ''Laat ook ruimte voor de kinderen om dingen zelf in te vullen. Woorden doen zelf al genoeg dus als het spannend is hoef je niet met zo'n superspannend stemmetje te gaan praten. Het heerlijke van boeken lezen is juist dat het ruimte laat voor je eigen fantasie."
© RTV Utrecht / Timo Anceaux

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.