Stichtse Vecht wil gezondere moeders door 'kleine taakjes'

Tinytasks moeten jonge moeders helpen hun gezonde voornemens vol te laten houden
Tinytasks moeten jonge moeders helpen hun gezonde voornemens vol te laten houden © ANP
BREUKELEN - Het nieuwe jaar is al een paar weken op streek, je had je voorgenomen om af te vallen, meer te bewegen en gezonder te eten. Maar nog voor 1 februari merk je dat er eigenlijk weinig van terecht is gekomen. Kan dat niet anders?
Ja, zegt Dominique van Dijk. Ze is verloskundige en medebedenker van Tinytask. En die tiny tasks - kleine taakjes - moeten het makkelijker maken om je goede voornemens tóch vol te houden. In dit geval speciaal gericht op zwangere vrouwen en moeders met  jonge kinderen.
De taakjes zitten in enveloppen. Van Dijk: "Zeven weken lang krijgen deelnemers enveloppe met een taakje. Eén per dag. Een grappige opdracht, waarmee ze aan hun gezondheid werken. Bijvoorbeeld: zoek eens een leuke trap op en ren die een keer op en neer. Of: verzamel een paar kussens en hou een kussengevecht met je gezin. Zo klein moet je het zien."
In Breukelen laat Van Dijk de moeders en aanstaande moeders vanochtend kennismaken met het concept. Maar waarom specifiek deze doelgroep? "Wij zien steeds vaker vrouwen met overgewicht en stress. Ze willen veel ballen hooghouden en hebben daardoor minder tijd voor hun gezondheid. Dat bleek ook uit een eerdere pilot, waar 50 vrouwen aan meededen. Die is volgens Van Dijk positief ontvangen.
"Nee, het programma is niet voor mannen. Maar ze kunnen wel een soort van meedoen. Er zitten ook heel leuke gezinstaken bij, zodat je als partner ook mee kan doen. In principe zou je het als het hele gezin kunnen doen."
Vandaag is dus een kennismaking in Breukelen. Maar er zijn meer zorgverleners in Stichtse Vecht die kleine taakjes aanbieden. Meer informatie daarover is te vinden op www.vechtverband.nl
Verloskundige Dominique van Dijk vanmorgen op Radio M Utrecht over Tinytasks

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.