Schaatsbaan in De Bilt is te dun: hond zakt door het ijs

Zo lag het Biltsche Meertje er in maart 2018 bij.
Zo lag het Biltsche Meertje er in maart 2018 bij. © RTV Utrecht / Huib de Moll
DE BILT - IJsclub Het Biltsche Meertje had goede hoop morgen of overmorgen open te gaan. Maar het mag niet zo zijn. Het ijs in De Bilt is zo dun dat vanmiddag een hond in een wak belandde. Een brandweermedewerker moest met een ladder aan de slag om de viervoeter te redden.
Paul van Haren, voorzitter van de ijsclub, is woensdagmiddag nog heel positief over de vijver aan de Soestdijkseweg-Zuid. Maar ijsmeester Nico Borreman spreekt hem direct daarna tegen: "Het gaat niet gebeuren."

TIEN CENTIMETER

Om officieel open te kunnen moet het ijs overal minimaal tien centimeter dik zijn. "Momenteel is het zo'n drieënhalf tot zes centimeter dik." Ondanks dat het de komende nachten flink gaat vriezen, wordt de ijslaag vermoedelijk niet dikker. Dat komt doordat er veel sneeuw op het ijs ligt.
Borreman wil de sneeuw graag weghalen, maar de schuifmachines kunnen het ijs niet op omdat het te dun is. "Met de hand alles weghalen is geen doen", zegt Borreman.

ZEVEN JAAR GELEDEN

Op Het Biltsche Meertje is de afgelopen jaren wel vaker geschaatst, maar het was in 2012 dat de ijsclub voor het laatst officieel de deuren opende. Dat gaat dan gepaard met een schuifmachine die de baan vrijmaakt en lichtjes die boven de vijver worden opgehangen.
Overigens gaan veel mensen alsnog het ijs op, ondanks dat de baan niet officieel geopend is. Dat is op eigen risico.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.