Utrechtse VVD wil streep door plan voor betaald parkeren in Vleuterweide

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
VLEUTEN - De Utrechtse VVD pleit ervoor om het betaald parkeren rond winkelcentrum Vleuterweide niet in te voeren. De liberalen baseren zich op een onderzoek van een advocatenkantoor. Dat noemt de overeenkomst die aan de basis ligt van het betaald parkeren 'nietig'.
In de herfst van vorig jaar ontstond er commotie in Vleuterweide en de gemeenteraad over het parkeerbeleid rondom het winkelcentrum in Vleuterweide. De gemeente heeft een parkeerterrein bij het winkelcentrum verhuurd aan projectontwikkelaar ASR. De voorwaarde is dat ASR het terrein afsluit met een slagboom en een parkeertarief invoert. Vooral omwonenden zijn daar niet blij mee: zij zijn bang dat ze in de toekomst hun auto niet meer kwijt kunnen.
Diverse partijen in de raad stelden vragen aan het college over de zaak, waarna de invoering werd uitgesteld tot 1 februari. In de tussentijd deed een advocatenkantoor onderzoek. Vandaag verscheen de conclusie van het advocatenkantoor.
De juristen zijn van mening dat de huidige constructie niet kan. Volgens hen heeft de gemeente twee wetten door elkaar gehaald: de wegenwet en de wegenverkeerswet. Daardoor is de huurovereenkomst tussen de gemeente en ASR 'nietig'. Dat wil zeggen dat hij door een rechter als niet bestaand kan worden verklaard.
Maar de juristen zeggen ook dat de juridische risico's klein en overkomelijk zijn. Als de gemeente een zogenoemd onttrekkingsbesluit neemt, kan betaald parkeren alsnog ingevoerd worden. Burgers kunnen overigens wel tegen dat besluit bezwaar aantekenen.
De VVD wil het allemaal zover niet laten komen: de partij wil dat er wordt besloten om geen betaald parkeren in Vleuterweide in te voeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.