Beroofde scholier Leidsche Rijn: "Ik was wel een beetje in shock"

Leerlingen in Leidsche Rijn
Leerlingen in Leidsche Rijn © RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - De politie vraagt scholieren in Leidsche Rijn extra alert te zijn na een drietal berovingen, waarbij leerlingen van het Amadeuslyceum en Academie Tien het slachtoffer werden. Ze werden na schooltijd gedwongen om geld en spullen af te staan. Dat ging gepaard met bedreigingen en geweld.
"Ze waren allebei op de fiets en ze dreigden met slaan als ik mijn portemonnee niet zou geven. Dus toen heb ik dat gedaan", zegt één van de slachtoffers tegen RTV Utrecht. Zijn vriend, die geen portemonnee had om af te staan, kreeg ook klappen.
De dag na de beroving was het slachtoffer naar eigen zeggen "wel een beetje in shock". "Het was lastig om me te focussen, maar daarna was het weekend en heb ik het een beetje van me af laten glijden."
De jongen werd samen met zijn vriendje overvallen door twee jongens op fietsen. Het zou gaan om verdachten tussen de 14 en 16 jaar oud met een Marokkaans accent en een getinte huidskleur. Ze droegen donkere kleding tijdens de berovingen en ze maakten gebruik van donkere omafietsen.
Volgens de politie werden alle slachtoffers van het stel in de omgeving van hun school geselecteerd, zodat de daders op een rustige plek konden toeslaan. Het slachtoffer bevestigt die gang van zaken: "Ik denk dat ze zagen dat we net iets hadden gekocht bij de Albert Heijn. Misschien dachten ze dat we nog geld hadden, of zo. Dus toen zijn ze ons achtervolgd, denk ik."
Slachtoffer van berovingen Leidsche Rijn was in shock
De incidenten vonden plaats op donderdag, vrijdag en maandag. Scholieren werden beroofd tussen het winkelcentrum Vleuterweide en de Europaweg, op het fietspad langs de Huis te Vleutenbaan en op de Belcampostraat. Bij de eerste twee incidenten waren het twee daders, bij het laatste waren het er vier. Volgens de politie hebben inmiddels drie slachtoffers aangifte gedaan.
De politie vraagt scholieren in Leidsche Rijn nu alert te zijn en bij verdachte situaties direct het alarmnummer 112 te bellen. "Dan kunnen wij ook snel handelen", zegt politiewoordvoerder Jacqueline van Houten.
Verder is het volgens de politie raadzaam om niet te fietsen met "aantrekkelijke buit zoals speakers en koptelefoons". Daarnaast wordt slachtoffers en getuigen gevraagd goed te letten "op het signalement en de kleding van daders en op bijzonderheden van fietsen waar zij gebruik van maken."
Alle scholen in Leidsche Rijn hebben een brief met de aanwijzingen van de politie naar hun leerlingen gestuurd. Wijkagent Tessa van Schaik waarschuwt de leerlingen van het Amadeuslyceum ook nog met een filmpje op de Facebookpagina van hun school.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.