Onderwijsinspectie onderzoekt basisschool Huis ter Heide

© Google streetview
ZEIST - Christelijke basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide kan een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs tegemoet zien.
De school is aan het begin van dit schooljaar een nieuwe weg ingeslagen met een nieuwe directeur. De veranderingen op onderwijsgebied zijn niet onopgemerkt gebleven. Volgens de Inspectie is er voldoende aanleiding om onderzoek te doen.
Een woordvoerder van de Inspectie wil inhoudelijk niet ingaan op de vraag wat er precies op Oud Zandbergen aan de hand is. Wel bevestigt hij dat er contact met de school is. "We weten nog niet of er iets mis is. Dat gaan we onderzoeken. Wel kan ik zeggen dat wij voldoende aanleiding zien om een onderzoek in te stellen."

CONFLICT

Een bron zegt tegen RTV Utrecht dat er sprake is van een conflict tussen het schoolbestuur en het onderwijsteam. Veel leerkrachten zouden de afgelopen maanden uit onvrede zijn vertrokken. De gevolgen hiervan zouden inmiddels zichtbaar worden. Volgens de tipgever is een klas in de onderbouw gisteren naar huis gestuurd omdat de leerkracht niet vervangen kon worden.
Volgens voorzitter Istrahel Schorea van het schoolbestuur moesten de kinderen van de onderbouwklas gisteren naar huis omdat hun leerkracht ziek was. Op korte termijn vervanging regelen was niet mogelijk. Verder ontkent Schorea dat er sprake is van een conflict tussen het bestuur en het team. Wel bevestigt hij dat sommige teamleden door de ingevoerde veranderingen zijn vertrokken.
"We hebben sinds september een nieuwe directeur en vanaf dat moment zijn we ook begonnen met een transitie. We zijn gaan kijken naar de kwaliteit van ons onderwijs en onze manier van lesgeven. We concludeerden dat we mee moeten gaan met de tijd, dat we stappen moeten maken. Bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering. Sommige collega's kwamen tot de conclusie dat deze nieuwe koers niet bij hen past en kozen er daarom vrijwillig voor om te vertrekken."

COMMUNICATIE

Toch erkent Schorea dat mensen ook moeten wennen aan de veranderingen en de aanpak van de nieuwe directeur. Ook geeft hij toe dat de school te maken heeft met wat tegenslagen op personeelsgebied. "Voor sommige collega's was dit het moment om weg te gaan. Bijvoorbeeld omdat ze dichter bij huis wilden werken. Anderen zijn ziek of gingen met zwangerschapsverlof." Schorea benadrukt met klem dat er geen ruzie is: "Integendeel. Er is géén conflict."
Ondertussen neemt de onrust onder ouders wél toe. Schorea is van mening dat de communicatie naar ouders de afgelopen maanden beter had gemoeten: "We hebben wel gecommuniceerd, maar ik denk dat die informatie niet goed is overgekomen. Dat hadden we beter moeten doen. We zijn goed bezig en we moeten er nu voor zorgen dat dit ook goed bij de ouders terechtkomt. Dat hebben we gisteravond met elkaar besproken."

ONDERZOEK

Basisschool Oud Zandbergen maakt zich niet echt zorgen om het onderzoek van de Onderwijsinspectie. Ondanks dat de Inspectie aangeeft voldoende aanleiding te zien voor een onderzoek, stelt Schorea dat het om een regulier onderzoek gaat. "De Inspectie onderzoekt ons niet omdat er iets aan de hand is. Dit soort onderzoeken zijn normaal. Iedere school komt aan de beurt. Ik heb begrepen dat de Inspectie het onderzoek in april uitvoert. Ze hebben inmiddels ons plan van aanpak ontvangen. Geef ons nu de tijd om dat goed uit te voeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.