Ouderenbond: zet vaart achter nieuw pensioenstelsel

© RTV Utrecht / Annet Schut
WOERDEN - De ANBO roept het kabinet op zich te bezinnen op de regels voor het korten op pensioenen. De seniorenorganisatie uit Woerden vindt dat het korten op pensioenuitkeringen uit den boze moet zijn als de oorzaak mede is gelegen in een te lage premie.
Ook vindt de ANBO het ronduit belachelijk als de fondsen moeten korten terwijl de dekkingsgraad boven de 100 procent is. Dan is er namelijk genoeg geld in kas, aldus de organisatie.
Bij het ABP, het grootste fonds van Nederland, is volgens de ANBO in het zogeheten herstelplan goed te zien hoe te lage premies tot korten kunnen leiden. Alleen al in de jaren 2017 tot en met 2020 haalt de te lage premieafdracht de dekkingsgraad met 3 procent naar beneden.
"Het is de overheid als wetgever die dit toestaat. En het is de overheid als werkgever die zo in 2017 alleen al dik 3 miljard euro aan premieafdracht heeft bespaard, zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. "En zouden gepensioneerden die niets met dit verhaal te maken hebben vervolgens moeten inleveren?"
De ANBO wil ook dat de minister werkgevers en werknemers oproept om snel met elkaar om tafel te gaan om tot een nieuw pensioenstelsel te komen.
Directeur Liane de Haan van de ANBO vanochtend op Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.