Duizenden nieuwe woningen erbij in Utrecht, maar het tekort blijft

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn vorig jaar bijna 5.600 woningen erbij gekomen. Alleen in de Domstad waren het er al 2452. De stad Utrecht staat daarmee op de tweede plaats van Nederland als het gaat om het aantal nieuwbouwwoningen. Alleen Amsterdam bouwde nog meer, blijkt uit cijfers van het CBS.
Opvallende stijger is ook Vianen. Daar kwamen vorig jaar 329 woningen bij, waardoor de woningvoorraad met bijna vier procent groeide. Diemen groeide in verhouding het hardst van alle gemeenten. Daar nam de woningvoorraad met bijna vijf procent toe.
Volgens het CBS is er in jaren niet zoveel gebouwd als vorig jaar. Het gaat om het hoogste aantal sinds 2009.
Grootste groei nieuwbouwwoningen sinds 2009

CHRONISCH TEKORT

Ondanks de stijging, blijven er problemen op de woningmarkt, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Het woningtekort in Nederland is echt chronisch." Hij wijst erop dat er vorig jaar in het hele land 66.000 woningen zijn opgeleverd, maar dat er minimaal 75.000 nodig zijn.
"We hebben gewoon veel meer huishoudens dan geschikte woningen. En geschikt betekent dan bijvoorbeeld geschikt voor ouderen, voor jongeren of gezinnen. Dan is het heel moeilijk om dat aantal van 75.000 te halen."

MENSEN EN BOUWLOCATIES

"De bouw zegt al een tijd lang: dit gaan we niet halen", vervolgt De la Porte. "Dat komt omdat we te weinig mensen hebben om de huizen te bouwen. Aan plannen geen gebrek, aan tekeningen en ontwerpen van architecten ook niet. Maar aan handen, mensen die de woningen ook daadwerkelijk kunnen bouwen, wel."
Ook is er een tekort aan bouwlocaties. "We hebben nou eenmaal een heel streng bouwbeleid in Nederland." Hij wijst op de groene en rode contouren die gehanteerd worden om aan te geven waar wel en niet gebouwd mag worden.
"Daar moet ook een beetje beweging in komen. Want een heleboel gebieden aan de randen van de stad, een beetje de rafelige randen, die zijn uitstekend geschikt voor woningbouw. Maar daar zijn allerlei vergunning voor nodig en dan krijg je bezwaarprocedures en dan gaat het heel lang duren voordat er eindelijk eens iets gaat gebeuren." De la Porte vindt dat de politiek daar slagvaardiger in moet zijn.
UVandaag over woningbouw in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.