Acties op komst voor beter pensioenakkoord

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Vakbonden organiseren in maart een grote landelijke actiedag om aandacht te vragen voor een beter pensioenakkoord. Op zaterdag 2 februari is er een grote voorbereidingsbijeenkomst in Utrecht.
FNV, CNV en VCP willen onder meer een pensioenregeling voor zzp'ers en flexwerkers, indexatie van de pensioenen en het bevriezen van de AOW-leeftijd. Twee maanden geleden liepen de onderhandelingen over de pensioenen vast. Sindsdien is er niets meer gebeurd.
De vakbonden hebben minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken dringend opgeroepen om opnieuw om tafel te gaan over een nieuw pensioenstelsel. Ze verwachten binnen een week een reactie. Levert dat niets op, dan dreigen de bonden met stakingen. Voor 18 maart staat een landelijke actiedag gepland.

ONVREDE

"Er is veel onvrede over de pensioenen en een toenemende actiebereidheid in allerlei sectoren", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. "Het kabinet moet structureel over de brug komen om de pensioenproblemen op te lossen, waar alle Nederlanders en generaties mee te maken hebben."
Ondertussen blijkt uit de verslechterde dekkingsgraden van veel pensioenfondsen dat korten van de pensioenen in 2020 of 2021 bijna onvermijdelijk wordt.
Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Die zullen naar verwachting leiden tot een verschuiving in de krachtsverhoudingen in de Eerste Kamer. De regeringscoalitie verliest zijn meerderheid, waardoor de stem van de oppositie cruciaal wordt voor een pensioenakkoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.