RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

14 jaar cel en tbs in hoger beroep voor chaletmoord

AMERSFOORT - Janet S. is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs voor het doden van zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort.

S. was eerder door de rechtbank veroordeeld tot twintig jaar cel, zonder tbs, voor de zogenoemde chaletmoord. Anders dan de rechtbank, vindt het gerechtshof dat er genoeg aanleiding is om de vrouw verplicht te laten behandelen. Vanwege die tbs-behandeling, wordt een lagere celstraf opgelegd.

CHALETMOORD
Zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort werd in maart 2014 gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Zijn lichaam vertoonde tientallen hak- en steekwonden, toegebracht met een mes en een bijl.

Al gauw kwam Janet S. uit Kampen in beeld als verdachte. Zij bewoonde het chalet tijdelijk en kende Kuijf via een website voor seksafspraakjes. S. heeft altijd ontkend dat zij iets te maken had met de dood van de zakenman. Zij wees voor de schuldvraag naar een medeverdachte.

Maar net als de rechtbank eerder, oordeelt het hof dat er genoeg bewijs is dat het Janet S. was die Kuijf doodde met een mes en een bijl. Ook was het haar besluit om daarna het huisje in brand te steken. Daar schakelde ze de hulp van anderen voor in.

GRUWELIJK
Volgens het gerechtshof is Kuijf op gruwelijke en zeer gewelddadige wijze van het leven beroofd door S. "Zij heeft daardoor de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Zij heeft bovendien nooit openheid van zaken gegeven, zodat de nabestaanden nog steeds niet weten wat er zich precies heeft afgespeeld."

De vrouw weigerde daarnaast mee te werken aan psychologische onderzoeken. Ook weigerde ze medewerking bij het Pieter Baan Centrum. Toch vindt het gerechtshof dat er genoeg aanleiding is om haar tbs op te leggen.

Daarvoor is onder meer gekeken naar rapporten van jaren geleden, die werden opgemaakt voor een eerdere rechtszaak waarin S. ook al terechtstond voor doodslag. Op basis van die rapporten is geconstateerd dat de vrouw een ziekelijke stoornis heeft. Voor de veiligheid van anderen vindt het hof het daarom noodzakelijk om haar te laten behandelen.

MEDEVERDACHTEN
Twee medeverdachten zijn veroordeeld voor het in brand steken van het chalet. Youri B. werd veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf. Joyce N. is anderhalf jaar cel opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk. Daarnaast is haar de maximale werkstraf van 240 uur opgelegd.

Een vierde verdachte, Danny S., is volgens het gerechtshof medeplichtig aan de brandstichting. Hij zou de brandstof hebben geleverd en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en de maximale werkstraf van 240 uur.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -