Verdachten drugsnetwerk Max zijn onverbeterlijke veelplegers

© ANP
MONTFOORT/VLEUTEN - Drie jonge Utrechters die worden verdacht van deelname aan een groot drugsnetwerk hebben vandaag op maat gemaakte straffen tegen zich horen eisen, varierend van vier maanden cel tot een voorwaardelijke ISD-maatregel. Het netwerk opereerde onder de naam Max in Utrecht, Montfoort, Oudewater, Harmelen en Gouda  en werd vorig jaar opgerold na maandenlang politieonderzoek.
Het drietal, tussen de 22 en 26 jaar oud, wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van en dealen in cocaïne en ghb. Het drugsnetwerk 'Max' was volgens de officier van justitie een organisatie waarin dealers al zeker zeven jaar nauw samenwerkten. "Het lijkt wel alsof ze een werkrooster hadden." Andere leden werden eerder al tot enkele maanden gevangenis veroordeeld. 

VEEL BEWIJS

Bij alle verdachten zijn hoeveelheden cocaïne aangetroffen, vaak verpakt in kleine envelopjes. Een van de mannen had ruim vijftig van deze zogenoemde ponypacks bij zich toen hij werd aangehouden. Ook gebruikten ze meerdere mobiele telefoons en e-mailadressen om de kans op ontdekking kleiner te maken.
De drugs werden door de dealers bij de klanten thuis bezorgd of op vaste ontmoetingsplaatsen afgeleverd, zoals bij de oude touwfabriek in Oudewater. Ook de afnemers zijn door de politie verhoord. Sommigen van hen kopen al jaren harddrugs bij de organisatie en bevestigen dat Max veel verschillende gezichten heeft.   

STRAFEISEN

Verdachte A.P. is 22 jaar, maar volgens de officier van justitie al afgeschreven door de reclassering. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij een strafblad van 7 pagina's en heeft hij opvallend weinig respect voor politie en justitie. Het OM eist een onvoorwaardelijke celstraf van 4 maanden tegen hem, waarvan hij al 56 dagen in voorarrest heeft gezeten. P. stond bij zijn klanten bekend als 'Neefje'.
Medeverdachte R.B. hangt 180 dagen cel boven het hoofd, waarvan 95 voorwaardelijk. De proeftijd van twee jaar moet er voor zorgen dat hij niet weer de fout ingaat. Met aftrek van het voorarrest zou hij niet langer de gevangenis in hoeven. B. had zo'n 25 gram coke, een weegschaal en verpakkingsmateriaal in zijn slaapkamer liggen.

JONGE VADER

De 26-jarige I.I. wordt ook verdacht van autoinbraken in de parkeergarage onder het stadhuis in Nieuwegein. Daarbij werden onder meer een tablet en een laptop gestolen. Op spullen die bij die kraak werden gebruikt zaten zijn DNA-sporen. I. zegt dat hij slechts bij de daders in de auto zat en samen met hen wegrende, maar de officier van justitie gelooft daar niets van.
I. is net vader geworden. Het OM geeft hem een laatste kans en eist een voorwaardelijke ISD-maatregel tegen hem. Als hij zich niet aan de voorwaarden houdt, wordt hij opgenomen in een inrichting voor onverbeterlijke veelplegers. Hij moet zich wel melden bij reclassering, zich psychisch laten behandelen, meewerken aan schuldhulpverlening en zoeken naar een zinvolle dagbesteding. I. mag het vonnis van de rechtbank thuis afwachten, met een enkelband.
De zaak tegen een vierde verdachte is vanochtend aangehouden, omdat er meer onderzoek naar zijn rol nodig is. Hij had volgens de officier mogelijk een belangrijkere functie binnen de organisatie. Zo huurde hij een ruimte waarin een zak met henneptoppen werd gevonden en een zak met wit poeder dat wordt gebruikt voor het versnijden van cocaïne.    
De rechter doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.