Uitbreiding bedrijventerreinen ernstig vertraagd door ontbreken milieurapport

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
PROVINCIE UTRECHT - Het gaat goed met de economie. Na jaren van krimp willen bedrijven nu juist weer uitbreiden. Maar dat mag niet zomaar, omdat steeds vaker eerst naar milieuregels wordt gekeken.
Bij Elektro Internationaal in Woerden gaan de zaken goed. Het bedrijf is de afgelopen jaren uit z'n jasje gegroeid. "Alles staat vrij vol. We hebben in totaal drie locaties en daar staat het ook vol", vertelt algemeen directeur Leon van Zelst.
Daarom wil hij uitbreiden en verhuizen naar een andere locatie, langs de A12. De gemeente en de provincie zien het wel zitten maar moeten noodgedwongen op de rem trappen. De reden? Er is geen Milieu Effect Rapportage (MER) gemaakt.
Bedrijventerreinen kunnen niet uitbreiden vanwege ontbreken milieurapport
"Een MER is een rapport waarin de gevolgen van een bouwplan worden onderzocht. Het gaat dan om geluidsoverlast, verkeersveiligheid, geuroverlast of er schadelijke stoffen worden uitgestoten en de gevolgen voor landschap en natuur", zegt Nicolette Buiter van Natuur en Milieu Federatie Utrecht (NMU).
"Uiteindelijk moeten Provinciale Staten, die erover moeten besluiten, een zorgvuldige afweging kunnen maken. Dat kan alleen maar als er een rapport ligt dat alle voor- en nadelen op de verschillende locaties in beeld heeft gebracht."

VERPLICHT

Buiter wees Gedeputeerde Staten erop dat zo'n rapport verplicht is wanneer een bedrijventerrein wil uitbreiden. Ze begrijpt dat de provincie de MER over het hoofd heeft gezien. "Het is hele complexe regelgeving. Dat gaat door tot op Europees niveau. Het is ook regelgeving die constant in ontwikkeling is."
Door het ontbreken van zo'n MER kunnen de bedrijventerreinen in Bunschoten, Lopik, Montfoort, Rhenen, Renswoude, IJsselstein en Woerden voorlopig niet groeien.
"In het ergste geval loopt de uitbreiding van zo'n bedrijventerrein een jaar tot ander half jaar vertraging op", weet CDA-Statenlid Tineke Koelewijn. Zij wil dat de provincie nu snel met een plan komt. "Omdat er al bedrijven zijn, zoals Flamco in Bunschoten, die al hebben aangekondigd te vertrekken. Flamco gaat naar Almere. Daardoor verliezen we werkgelegenheid en dat is niet goed voor de economie in Utrecht."

OPSCHIETEN

Ook bij Elektro Internationaal hopen ze dat de provincie een beetje opschiet, want als het allemaal te lang duurt, dan zit er ook voor het bedrijf in Woerden maar een ding op. "Dan moeten wij een plekje elders zoeken. Hetzij buiten Woerden of waar dan ook. Onze medewerkers zouden wellicht dan met de auto naar het werk moeten komen. Maar dat is niet wenselijk, voor het milieu en de medewerkers." 

GEDULD

Gedeputeerde Staten laat in een reactie weten dat er wordt gekeken of er op korte termijn een Milieu Effect Rapportage gemaakt kan worden voor de verschillende bedrijventerreinen.
Een andere opties is dat de plannen voor uitbreiding zo gewijzigd worden dat zo'n rapport niet nodig is. Hoe dan ook: de bedrijventerreinen moeten voorlopig nog even geduld hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.