"Eerst hoor ik dat ik kanker heb, anderhalf uur later word ik in elkaar geslagen"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De 39-jarige Richard (niet zijn echte naam) gaat vorige week vrijdag met zijn eigen gezin en de gezinnen van zijn broer en zus een hapje eten bij FoodExplore in Utrecht. Hij heeft net van een arts te horen gekregen dat hij uitgezaaide kanker heeft. De kinderen gaan naar de ballenbak zodat de ouders het nieuws samen kunnen verwerken. Maar al snel ontstaat er een probleem.
"Mijn nichtje kwam huilend terug. Ze mocht niet in de ballenbak omdat ze te oud was. We kregen een discussie met de toezichthouder, want ik vond dat ze onze kinderen oneerlijk behandelde. Andere oudere kinderen mochten ook in de ballenbak. We besloten het restaurant te verlaten. En opeens kreeg ik vanuit het niets een klap op mijn hoofd."
Een andere gast van het restaurant heeft de discussie tussen Richard en de toezichthouder gezien en besluit om zich ermee te bemoeien. Zonder te aarzelen deelt hij de eerste klap uit.
"Ik draaide me om en greep de man die mij sloeg vast", vertelt Richard. "Het bleek een oude man van een jaar of 60 te zijn. Een seconde later kreeg ik van iemand anders een klap. De zoon van de man die mij sloeg kwam zijn vader helpen."

ENORM GEVECHT

Dan loopt het helemaal uit de hand. Er ontstaat een enorm gevecht tussen de families.
"We waren zwaar in de minderheid. Mijn broer werd door 3 mannen aangepakt en ik kreeg klappen van nog veel meer mensen. Ik ben twee keer even weg geweest. Volgens mij was ik kort knockout. Van alle kanten kreeg ik klappen", vertelt Richard met een brok in zijn keel. "Mijn broer zat onder het bloed en mijn vrouw werd bedreigd. Maar het ergste was dat mijn vijfjarige dochter een schop kreeg. Ze heeft een flinke blauwe plek op haar been."
Ook een medewerker van FoodExplore krijgt een klap. Hij wil niet dat zijn naam bekend wordt, maar vertelt dat hij nog steeds hoofdpijn heeft. "Ik zag dat er iemand bebloed op de grond zat en ik wilde hem helpen. En toen kreeg ik ook een klap. Ik weet alleen niet meer van wie."

INDRUK

Het gevecht heeft een flinke indruk achtergelaten bij de medewerkers van FoodExplore. "Het was echt chaos. Iedereen vloog elkaar aan. Andere mensen wilden de vechtende families uit elkaar halen, maar gingen uiteindelijk meevechten."
Ook bij Richard heeft het gevecht diepe indruk gemaakt. "Ik krijg 's middags verschrikkelijk nieuws. Ik heb kanker en ga misschien wel dood. Maar dat verbleekt bij het onrecht dat ik voel over deze vechtpartij. Woede en verdriet wisselen elkaar af."
Wanneer de politie arriveert is het gevecht niet gelijk voorbij. Woordvoerder Martin de Wit: "Toen we ter plaatse kwamen, kreeg één van mijn collega's ook een klap. De man die dat deed hebben we aangehouden en de agent heeft aangifte gedaan." In totaal zijn er door de politie twee arrestaties verricht. FoodExplore heeft na dit incident de kinderhoek gesloten. Het was niet de eerste keer dat daar ruzie is ontstaan.
*Richard is een gefingeerde naam. Zijn echte naam is bij de redactie bekend. Dit verhaal is tot stand gekomen op basis van meerdere bronnen, waaronder een getuigenverklaring die is ingezien door RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.