Tuinvogeltelling 2019: door sneeuw meer kans om vogels te spotten

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT/ZEIST - Vogelbescherming Nederland in Zeist wil weten hoeveel vogels vrijdag, zaterdag of zondag in tuinen en op balkons in ons land voorbijkomen. Het is de zestiende keer dat de Nationale Tuinvogeltelling wordt gehouden.
De bedoeling is dat deelnemers - vorig jaar waren het er 65.000 - een half uur lang via een app of website doorgeven welke vogels ze zien. De actie start vrijdagochtend om 8.30 uur. Wie meerdere groepjes van een vogelsoort ziet hoeft alleen de grootste groep te registreren. Aangeraden wordt om 's ochtends te tellen, omdat tuinvogels dan het meest actief zijn.

ZICHTBAAR

Dat de vogeltelling in het laatste weekend van januari wordt georganiseerd is volgens Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming geen toeval. "Er zijn dan veel mensen thuis en vogels zijn in de winter ook goed zichtbaar", vertelde hij vanavond in UVandaag op RTV Utrecht.
"Zeker als het sneeuwt komen er meer vogels naar je tuin. Maar het is vooral belangrijk dat je elk jaar op hetzelfde moment een telling houdt, zodat we trends kunnen weergeven. En we willen met de wintertelling bewustwording creëren bij de deelnemers."

MEREL

Vooral de merel kan dit jaar op de belangstelling van de Vogelbescherming rekenen. Het dier viel vorig jaar voor het eerst buiten de top-3 en de vraag is dan ook of er dit jaar nog minder van deze vogels worden gespot. De huismus werd vorige keer het vaakst gezien, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees.
Hoe doet de merel het dit jaar in onze tuinen?
Hoe doet de merel het dit jaar in onze tuinen? © Pixabay
"Door verstening van tuinen zijn er steeds minder plekken voor bekende stadsvogels", zegt Scheurkogel, die een lans breekt voor 'natuurinclusief' bouwen. "Bij nieuwbouw kun je bijvoorbeeld neststenen inmetselen of zogenoemde vogelvides onder dakpannen aanleggen."
Via de website van de Vogelbescherming Nederland zijn tips te vinden voor het herkennen van de meestvoorkomende tuinvogels in Nederland. Deelnemers aan de Nationale Tuinvogeltelling hebben tot maandag 12.00 uur om hun resultaten door te geven.
UVandaag over de Nationale Tuinvogeltelling 2019

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.