RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

25 miljoen voor aanpak achterstallig onderhoud kazernes

HUIS TER HEIDE - Defensie geeft 25 miljoen extra uit om de meest urgente onderhoudsproblemen op kazernes aan te pakken. Dit bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van het AD vanochtend.

In oktober werd bekend dat 150 militairen niet kunnen overnachten in kamp Walaardt Sacré op de basis in Huis ter Heide vanwege slechte omstandigheden in de barakken. Zij sliepen daarom tijdelijk in hotels in de omgeving. Volgens de vakbond voor Defensiepersoneel VMB zou de slechte staat een logisch gevolg zijn van jarenlange bezuinigingen.

"Veel gebouwen dateren uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Dan zijn niet alleen die gebouwen slecht, maar ook de infrastructuur onder de grond, zoals rioleringen, waterleidingen en elektriciteitsleidingen. Er zijn heel wat kazernes die eigenlijk met de grond gelijk gemaakt moeten worden en opnieuw opgebouwd moeten worden", zegt Jean Debie, voorzitter van de vakbond voor militairen.

Die 25 miljoen die nu toegezegd zijn, zijn volgens Debie dan ook niet meer dan een eerste stap: "25 miljoen klinkt in de oren van de burger heel veel, maar voor de infrastructuur van Defensie is dat heel weinig. Je moet voorstellen dat de krijgsmacht ongeveer 11.000 gebouwen heeft. En op jaarbasis geeft Defensie ongeveer 400 miljoen uit aan infrastructuur. Als je dan alles wil gaan opknappen, omdat er twintig, dertig jaar nauwelijks iets aan ie gebeurd, dan betekent dat de komende jaren ongeveer 600 miljoen euro per jaar uitgegeven moet worden om alles weer op orde te brengen."

De problemen spelen niet alleen in Huis ter Heide. Inspectieteams zijn inmiddels anderhalve week bezig om de problemen in kaart te brengen. Ze moeten langs 330 gebouwen. Op 1 maart krijgt staatssecretaris Barbara Visser die lijst met problemen. Daarna wordt vastgesteld welke kazernes als eerste moeten worden aangepakt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -