St. Antonius positief over pilot met winterunit voor ouderen die niet naar huis kunnen

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Ze zijn uitbehandeld in het ziekenhuis, maar kunnen niet meer zelfstandig thuis wonen. En in het verpleeghuis is geen plek door personeelstekorten. Wat moet je als ziekenhuis met deze groep mensen? Om ze op te vangen heeft het St. Antonius in Nieuwegein deze maanden de winterunit geopend. "Eigenlijk zou je dit het hele jaar door willen."
In het ziekenhuis klinkt vanmorgen Sarie Marais. Een handjevol ouderen zingt mee in de woonkamer van de winterunit. Op deze speciale afdeling brengen ze hun dagen door. Ze eten er gezamenlijk en doen aan beweging.
"Gemiddeld wachten zo'n twintig tot dertig mensen in het ziekenhuis op een geschikte plek", vertelt Marieke van Gilsdonk van het St. Antonius. "Maar in de griepperiode zijn het er veertig en soms zelfs zestig."

DOORSTROOM

Deze mensen zijn niet meer zelfstandig genoeg om naar huis te gaan en moeten naar bijvoorbeeld een verzorgingshuis of hospice. Maar daar is niet direct een plekje voor ze. "Op zich hebben we wel bedden beschikbaar, maar we missen de arbeidskrachten", zegt Marja de Graaf van Zorgspectrum.
Bij gebrek aan een geschikte plek, blijven ze dus in het ziekenhuis. Gemiddeld vijf tot tien dagen. En al die tijd houden ze in het ziekenhuis bedden bezet die hard nodig zijn om andere mensen op te vangen. Het Antonius ging daarom vorig jaar om tafel met zorgorganisaties uit de regio om met een oplossing te komen.
Dat werd de winterunit. Een aparte plek voor deze specifieke groep, waar patiënten zorg op maat krijgen. Het is er minder hectisch dan op de regulieren ziekenhuisafdelingen. In een huiselijke sfeer worden ze door speciaal aangetrokken hulpverleners begeleid.

VERPLEEGHUIZEN ZITTEN VOL

De afdeling met acht bedden is alleen deze winterse maanden open. Bedoelt om de piek tijdens de griepgolf op te vangen. Maar volgens transitieverpleegkundige Joke Volders is er niet alleen in de koude maanden behoefte aan de unit. "Eigenlijk zou je dit het hele jaar willen. Winter. Zomer. Een alle jaargetijden-unit."
Als contactpersoon tussen het ziekenhuis en de verpleeghuizen, heeft Volders een goed beeld van het probleem. Dagelijks belt ze zich een slag in de rondte om een plekje te vinden voor mensen. "Het zit vol met ouderen in de verpleeghuizen. Hier kunnen mensen overbruggen en zorg op maat krijgen. Dit is dus een hele mooie samenwerking. Dat het hier gelukt is, is dus super tof."

MENSEN OPLEIDEN

Toch lost de winterunit niet het grote probleem op: het tekort aan personeel in de zorg. Want ook voor deze speciale afdeling bleek het lastig om personeel te vinden. "We wilden wel veertig verpleegkundigen hebben. Maar we hebben er uiteindelijk acht gevonden", zegt Marieke van Gilsdonk van het ziekenhuis.
De oplossing? "De jeugd opleiden tot verpleegkundige", zegt Volders. "We komen enorm veel handen tekort." In elk geval krijgen verzorgingshuizen in de regio er vanaf maart wat handjes aan het bed bij. Want de acht medewerkers van de winterunit verhuizen na de sluiting van de afdeling mee naar de verzorgingshuizen waar de patiënten zijn opgenomen.

EVALUATIE

Het St. Antonius laat weten tot nu toe heel positief te zijn over de winterunit. Of de speciale afdeling er ook volgend jaar weer komt, is nog niet duidelijk.
De komende tijd wordt in kaart gebracht wat de winterunit heeft opgeleverd, welke ervaringen er waren en wat de kosten zijn geweest. Daarna wordt bekeken of de afdeling nog eens terug zal keren.
St Antoniusziekenhuis heeft een speciale Winterunit geopend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.