RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Rossem: 2000 jaar geschiedenis onder het Domplein

1/2
UTRECHT - Maarten van Rossem bezoekt in zijnnieuwe aflevering Domunder. Historicus Tijn Pieren daalt met Maartenvijf meter af onder het Domplein.

METSELWERK
Onder het Domplein vindt Maarten 2000 jaar geschiedenis. Van de houten romeinse barakken tot en met de gotische Domkerk. Van alle stadia die de stad doormaakte zijn resten te vinden. De gotische kerk die er nu staat, werd vanaf 1254 gebouwd op de bestaande romaanse kathedraal. Maarten: "Er is een heel verschil tussen het metselwerk van de romaanse Dom en van de gotische Dom. Dat van de romaanse lijkt te zijn gemetseld door lui die onder invloed waren." De stenen van verschillende grootte lijken willekeurig gestapeld te zijn. Daarna is het dichtgepleisterd.

WIND
Door een zware zomerstorm in 1674 is het middenschip van de Domkerk volledig verwoest. De resten van het verwoeste middenschip zijn nog steeds te zien onder de grond. Volgens Maarten is het ook nu nog een gek plein waar het altijd waait: "Een tip; mocht het wekenlang windstil zijn in Utrecht en u verlangt toch naar een windje, fiets naar het Domplein en u zult zien; het waait op het Domplein. Altijd."

Eenmaal weer boven, op het Domplein, kan Maarten zich nogmaals in het verleden begeven door een virtual reality-bril te gebruiken waarmee je je in de wereld van de romeinen waant of zelfs in het middenschip van de Domkerk voordat deze door de storm verwoest werd. Bekijk hier de hele uitzending.

Van Rossem Vertelt: Onder het Domplein


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -