RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lilly uit Huis ter Heide spijbelt voor een beter milieu

1/2
ZEIST - Ze is nog maar tien jaar oud, maar Lilly Platt uit Huis ter Heide is nual enorm begaan met het milieu. Iedere vrijdagochtend tussen 9.00 en 10.00 uur zit ze voor het gemeentehuis van Zeist om milieuvervuiling onder de aandacht te brengen.

De thermometer komt niet hoger dan -3. Lilly maakt op Het Rond de betonnen rand van een bloembak schoon en legt er een kussentje op. "Dit is mijn twintigste actieochtend", zegt ze vrolijk. "Het is serieus! Het is voor het klimaat. We hebben alleen maar deze planeet en we moeten voor deze planeet zorgen!"

SOLO
De eerste paar weken zat Lilly, die oorspronkelijk uit Engeland komt, alleen.Inmiddels zijn er meer mensen die haar actie steunen. Twee jongens uit Limburg en Noord-Holland zijn speciaal voor haar actie met de bus en de trein naar Zeist gekomen. "We willen haar steunen", zegt een van hen. "Het is zo bijzonder wat ze doet dat we de reis er wel voor over hebben."

Hoewel de gemeente Zeist op zichzelf weinig kan uitrichten tegen de opwarming van de hele aarde, oogst Lilly wel lof met haar vasthoudendheid. Burgemeester Koos Janssenkomt even peilen hoe de vlag erbij hangt. "We geven haar thee en maken een praatje. Een van de wethouders heeft zelfs meegewerkt aan een filmpje van haar. We zijn trots dat ze op zo'n jonge leeftijd al zo begaan is met het milieu."


SPIJBELEN
De meeste kinderen vantien zitten op dit tijdstip in de schoolbanken. Lilly is feitelijk aan het spijbelen en de leerplichtambtenaar zal niet blij zijn met de uren dat ze buiten zit. Moeder Eleanor maakt zich er niet druk om. "In Artikel 9 van de Grondwet staat dat je mag staken. We hebben een brief bij ons met de handtekeningen van Lily, van mij en vanhaar vader. De school vindt het goed dat ze hier zit. Die vinden het een prima actie."

Hoelang Lily de actie nog volhoudt weet ze zelf ook niet. Zevoorlopig doorgaan. "De politiek moet zien dat het niet goed gaat met het milieu", zegt ze strijdbaar. "Zij kunnen veranderen. Minder uitstoot en minder plastic. Ze moeten luisteren."

Lilly spijbelt voor een beter milieu


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -