Monumentaal 'Huis van Mien' in Utrecht staat te verkrotten

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - In Utrecht is onvrede over het Huisje van Mien. Het pand bij de Veilinghaven vervalt tot een krot. Het is eigendom van de gemeente, die er de afgelopen 23 jaar nauwelijks onderhoud aan heeft gepleegd. Het huis zou gesloopt worden, maar dat gaat niet door.
Het zogenoemde Huisje van Mien staat ook bekend als de hovenierswoning. Het is gebouwd rond 1875 en bij een verbouwing zijn bijzondere art-deco elementen aangebracht. In de negentiende eeuw lag ten oosten van de stad een groot tuinbouwgebied. Mien de Groot werd er in 1912 geboren. Zij zag de tuinderijen verdwijnen en plaats maken voor de Jaarbeurs, veilinggebouwen en industrie.

VAN ZIJSTWEG

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd ten zuiden van het huisje nieuwbouwwijk Parkhaven aangelegd. Utrecht kocht het huis in 1996 omdat de gemeente de Van Zijstweg wilde verbreden. Het huis moest daarvoor tegen de vlakte. Tegen die verbreding kwam veel weerstand. Ook een vereniging van Utrechtse historici mengde zich in de strijd. Het huis moest blijven.
Houtwerk heeft geen verf meer, houten planken en balken lijken verrot en delen van de dakranden zijn verdwenen.
Houtwerk heeft geen verf meer, houten planken en balken lijken verrot en delen van de dakranden zijn verdwenen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Mien de Groot bedong bij de verkoop dat ze er tot haar dood mocht blijven wonen. Ze stierf twee jaar later. Daarna werd het huis gekraakt. Het huidige GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg woonde er enige tijd. Zijn partij maakte zich sterk voor behoud van het huis.

ERNSTIG VERKROT

Toen Mien overleed had ze al geruime tijd weinig onderhoud aan het huis gepleegd. Ook na die tijd gebeurde er weinig. Daardoor is het huis zeker aan de buitenkant ernstig verkrot. Houtwerk heeft geen verf meer, houten planken en balken lijken verrot en delen van de dakranden zijn verdwenen.
De gemeente laat in een schriftelijke verklaring weten: "We beraden ons nog over de toekomst van het Huisje van Mien, of de hovenierswoning zoals het hier genoemd wordt. Dit mede gezien de komende ontwikkelingen in dit gebied, met naast de busbaan ook de bouw op het Defensieterrein en de toekomstplannen van de Jaarbeurs. In de tussentijd zullen we benodigd onderhoud aan het huis uitvoeren, zodat het behouden en bruikbaar blijft."

GEMEENTELIJK VASTGOED

Van enig onderhoud lijkt tot nu toe geen sprake, tot woede van de VVD. Raadslid Gertjan te Hoonte: "Het is gemeentelijk vastgoed en dat betekent dat het netjes onderhouden moet worden. Nou was het ooit bedoeld om te slopen, dus ik snap wel dat er een tijdje misschien wat minder aan gedaan is, maar dit is niet hoe wij vinden dat Utrechts vastgoed er bij moet staan."
Het Huis van Mien is sinds 23 jaar eigendom van de gemeente.
Het Huis van Mien is sinds 23 jaar eigendom van de gemeente. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De VVD had graag gezien dat het huis gesloopt was, om ruimte te maken voor een verbrede Van Zijstweg. Nu het blijft staan, vindt Te Hoonte dat het huis zo snel mogelijk moet worden verkocht.
GroenLinks is het daar niet mee eens. Raadslid Thijs Weistra: "GroenLinks heeft er hard voor geknokt om het pand te behouden. Wat ons betreft wordt het nu zo snel mogelijk een gemeentelijk monument. De VVD wil altijd snel veel geld verdienen. Dat hoeft wat ons betreft niet. Wij willen het pand misschien wel een maatschappelijke functie geven voor de wijk."
Utrechts Huisje van Mien staat te verkrotten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.