Utrechters willen 900e verjaardag Utrecht vieren met groot panorama van de stad

In elk geval de Dom moet een plekje krijgen op het panorama
In elk geval de Dom moet een plekje krijgen op het panorama © Marco van Dulst
PROVINCIE UTRECHT - Twee Utrechters willen voor de negenhonderdste verjaardag van de Domstad een groot panorama realiseren. Op het enorme kunstwerk van 30 meter hoog en 100 meter in omtrek, moeten oude iconen uit de Domstad te zien zijn.
Het is de droom van initiatiefnemers Werend Griffioen en Nol van Beek. Ze bezochten een panorama in Wittenberg in Duitsland. Griffioen: "We hadden van tevoren geen verwachtingen en toen we binnen kwamen, was het overweldigend." Op de terugweg naar huis ontstond het idee dat zo'n panorama in Utrecht ook wel eens heel mooi zou kunnen zijn. Aan de hand van het kunstwerk, kan een stukje stadsgeschiedenis verteld worden.
De initiatiefnemers zien het al helemaal voor zich. Door middel van digitale technieken kunnen oude gebouwen die verloren zijn gegaan opnieuw gebouwd worden. "We denken eraan om het middenschip van de Dom die door de orkaan is weggeblazen opnieuw tot leven te brengen." Ook de oude Mariakerk en de Paulusabdij moeten op het panorama te zien zijn. Voor de extra sfeer moeten er figuranten aanwezig zijn die middeleeuwse kleding dragen.
Het duurt ongeveer drie jaar om zo'n panorama te maken. Er zit dus flinke haast achter, want de 900ste verjaardag van de Domstad is ook over drie jaar.

10 MILJOEN

Het duo klopte al eerder aan voor hulp bij de gemeente, maar die reageerden niet laaiend enthousiast. "We hebben de gemeente nodig om financiers te vinden." Het project gaat namelijk 10 miljoen euro kosten. Een flinke hap geld, maar Griffioen ziet de kosten niet als een probleem.
De initiatiefnemers denken dat als het panorama eenmaal staat, jaarlijks tussen de 100.000 en 200.000 bezoekers hun weg ernaartoe weten te vinden. "Als je die 10 miljoen verrekent met entreegeld, schatten wij dat het bedrag in tien jaar terug is verdiend."
Binnenkort hopen de initiatiefnemers verder in gesprek te gaan met de wethouders om het plan te bespreken.
Panorama voor Utrecht bij 900e verjaardag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.