Nederlandse meester met Amersfoortse roots terug op de thuisbasis

© RTV Utrecht / Peter Huting
AMERSFOORT - In Kunsthal KAdE zijn vanaf vandaag werken van Caspar van Wittel te zien. Deze schilder uit de 17de eeuw komt uit Amersfoort en leerde hier het vak, vertelt museumdirecteur Robbert Roos.
"Van Wittel ging in de leer bij Matthias Withoos, die het grote stadsgezicht van Amersfoort schilderde. Bij Withoos leerde Van Wittel landschappen schilderen. Op zijn 21e vertrok hij naar Rome en is nooit meer teruggekomen."
In Amersfoort zijn werken van Caspar van Wittel te zien
In Rome werd Van Wittel pas echt beroemd. Zijn kunst werd door heel Europa gewaardeerd. Behalve in Nederland, gek genoeg. "In Italië, Spanje en Engeland zie je verzamelingen van Van Wittel. Maar in Nederland was tot voor kort geen enkel schilderij van hem te vinden. Dat vinden wij jammer en daarom hebben we zijn werk terug naar Amersfoort gehaald. Het is hier dan wel niet gemaakt, maar het is wel hier begonnen."
Van Wittel is misschien niet de Rembrandt van Amersfoort, maar zijn werk heeft wel veel invloed gehad op de schilderkunst, zegt de directeur van KAdE. "De manier waarop Van Wittel stadsgezichten schildert is de inspiratie geweest voor Canaletto en Bellotto. Die twee schilders zijn er erg beroemd mee geworden, maar 40 jaar voordat de Itialianen het deden, schilderde Van Wittel ze dus al.''
© RTV Utrecht / Peter Huting
© RTV Utrecht / Peter Huting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.