OM wil moordzaak Wessels onderbrengen bij groter onderzoek naar motorclub Caloh Wagoh

Wessels werd in de zomer van 2017 doodgeschoten bij Station Breukelen
Wessels werd in de zomer van 2017 doodgeschoten bij Station Breukelen © Michiel van Beers
BREUKELEN/LOENERSLOOT - Er lijkt steeds meer verwevenheid te zitten tussen de liquidatie van crimineel Jaïr Wessels bij het station in Breukelen en de motorclub Caloh Wagoh. Dat bleek vandaag bij een pro-formazitting in de rechtbank in Utrecht. Om die reden wil het Openbaar Ministerie (OM) de twee zaken samenvoegen. Dat zou dan moeten worden ondergebracht bij de rechtbank in Den Haag, die ook het onderzoek naar de motorbende coördineert.   
Wessels werd in juli 2017 doodgeschoten op het parkeerterrein bij station Breukelen. De liquidatie zou zijn uitgevoerd door Tony de G. en medeverdachte Howard K., die beide ook in verband worden gebracht met Caloh Wagoh. Wessels zou zijn gelokt door de derde verdachte in de zaak: Patrick S. uit Breukelen.  

KROONGETUIGE

Tony de G. werd eind vorig jaar gepresenteerd als kroongetuige. Hij heeft verklaringen tegenover het OM afgelegd over de moord op Wessels, die ook voor hemzelf belastend zijn. Daarnaast heeft hij verklaard over meerdere moorden, pogingen tot doodslag en bedreigingen waarbij Caloh Wagoh betrokken zou zijn. 
Opmerkelijk is dat de mannen die de liquidatie uitvoerden diezelfde avond nog contact zouden hebben gehad met Caloh Wagoh-kopstuk Greg R. uit Mijdrecht. Verder zou er DNA van Caloh Wagoh-leider 'Keylow' zijn aangetroffen op een wapen dat bij de moord werd gebruikt.   

CALOH WAGOH

Bij een grote gezamenlijke actie van de politie in verschillende regio's werden in november invallen gedaan op groot aantal adressen die in verband worden gebracht met de outlaw motorcycle gang Calow Wagoh. Daarbij werden drugs en vuurwapens gevonden. Verder zijn voertuigen, telefoons en laptops in beslag genomen.
Bij de invallen werden zeven verdachten aangehouden. Ook de kopstukken Greg R. en president Delano 'Keylow' R. werden daarbij opgepakt en zitten nog altijd vast. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en betrokkenheid bij moord. 

STUK HOREN

Volgens het OM wordt met samenvoeging van de twee onderzoeken voorkomen 'dat verschillende rechtbanken straks anders oordelen over deels dezelfde feiten.' Ook dreigt gezien de verwevenheid van beide zaken volgens de officier van justitie het gevaar van dubbele verhoren en daarmee het 'stuk horen' van de kroongetuige.
De rechtbank in Utrecht vindt het verzoek ingewikkeld en neemt daarom ruim de tijd om erover na te denken. Op 14 februari wordt een beslissing bekendgemaakt. De inhoudelijke behandeling van de zaken zal nog lang op zich laten wachten. Dat wordt op zijn vroegst 2020. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.