Betaald parkeren Vleuterweide opnieuw uitgesteld

© Google Street View
UTRECHT - Voorlopig wordt er nog geen betaald parkeren bij het winkelcentrum in Vleuterweide ingevoerd. De gemeente wil eerst uitgebreider onderzoek laten doen door een externe partij, voordat er een definitief besluit wordt genomen.
In de herfst van vorig jaar ontstond er commotie in Vleuterweide en de gemeenteraad over het parkeerbeleid rondom het winkelcentrum in Vleuterweide. De gemeente heeft een parkeerterrein bij het winkelcentrum verhuurd aan projectontwikkelaar ASR. De voorwaarde is dat ASR het terrein afsluit met een slagboom en een parkeertarief invoert. Vooral omwonenden zijn daar niet blij mee: zij zijn bang dat ze in de toekomst hun auto niet meer kwijt kunnen.

NIETIG

In een eerder extern onderzoek, uitgevoerd door advocatenkantoor Loyens & Loeff, werd geconcludeerd dat de overeenkomst die aan de basis ligt van het betaald parkeren 'nietig' kan worden verklaard. Maar volgens de gemeente is de eerdere situatie waar het betreffende advocatenkantoor zich op baseert "niet één op één vergelijkbaar met de wijze waarop het parkeersysteem op parkeerterrein P1 in Vleuterweide zal worden ingevuld".
De gemeente kan uiteindelijk ook nog kiezen voor een zogeheten onttrekkingsbesluit, waardoor het betaald parkeren alsnog ingevoerd kan worden. Toch is dat niet hoe de gemeente het besluit door wil voeren. "Wij vragen ons af of een onttrekking aan de openbaarheid voor de situatie die wij beogen in Vleuterweide de (juridisch) juiste procedure is, juist omdat we uitgaan van een situatie waarbij de openbaarheid zoveel mogelijk gewaarborgd blijft", schrijft de gemeente in een brief aan de raad.
"Voor het grootste deel van de parkeerders gaat er namelijk niks veranderen. Daarbij blijft het parkeerterrein functioneren zoals oorspronkelijk bedoeld is en blijft het terrein voor voetgangers, laad- en losverkeer onbeperkt toegankelijk. Alleen een kleine groep parkeerders waarvoor deze parkeerplaatsen niet zijn aangelegd wordt geprikkeld om elders te parkeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.