Utrechtse treinaanrander moet één jaar de cel in

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De 23-jarige Utrechter die in februari vorig jaar vier jonge vrouwen aanrandde in en rond het openbaar vervoer moet vijftien maanden de cel in, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechter vandaag besloten.
De man randde de vier vrouwen, allen tussen veertien en negentien jaar oud, afzonderlijk van elkaar aan. Twee van hen stonden in Utrecht op de bus te wachten. Vanaf daar heeft de man de slachtoffers achtervolgd en vervolgens onder meer hun billen betast.
Een derde slachtoffer is door de man bij haar billen gegrepen in het centrum van Utrecht. Ook zij werd achtervolgd, in dit geval tot in winkelcentrum Hoog Catharijne. De vierde aanranding vond plaats in de trein op het traject tussen Emmen en Coevorden. Ook dit slachtoffer werd achtervolgd en is uiteindelijk op meerdere plekken betast.
De aanrandingen hebben "grote impact gehad op de slachtoffers, die door het gedrag van de man angstige momenten hebben doorgemaakt", aldus de rechter. "De man heeft zich kennelijk alleen laten leiden door zijn eigen (seksuele) drang, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor de jonge slachtoffers."
ALCOHOL- EN CANNABISPROBLEEM
Uit de rapporten van het Pieter Baan Centrum en de reclassering blijkt dat de man een alcohol- en cannabisprobleem heeft. Verder zijn er geen stoornissen vastgesteld. Om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat moet hij aan allerlei voorwaarden voldoen, waaronder een behandeling, een drugs- en alcoholverbod en reclasseringstoezicht.
De rechtbank vindt dat het in deze zaak nodig is om een proeftijd van drie jaar op te leggen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Ook mag hij op geen enkele wijze contact opnemen met de Utrechtse slachtoffers.
Het OM had ook om een jaar celstraf gevraagd. Met aftrek van voorarrest komt hij over ongeveer een maand vrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.