RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Coalitie blijft wethouder Van Hooijdonk steunen, ondanks nieuwe onthullingen rond Uithoflijn

1/2
UTRECHT - Alle partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen uitleg van het college van burgemeester en wethouders oververdwenen miljoenenbijhet Uithoflijn-project. Ze reageren op een artikel van het AD Utrechts Nieuwsblad. De krant schrijft dat er 10 miljoen euro is betaald aan aannemer BAM zonder dat duidelijk is waarvoor.

De gemeenteraadisunaniem van meningdat er veelonduidelijkheid is rond het project en heefteen lange vragenlijst opgesteld. Depijlenzijn vooralgericht op wethouder Lot van Hooijdonk.De oppositiediende eind vorig jaar al een motie van wantrouwen in tegen de GroenLinks-politica vanwege de forse vertraging en kostenoverschrijdingvan de Uithoflijn.

De raad wil nu vooral meer details weten over de betalingen aan BAM, die volgens het AD onverschuldigd gedaan zijn. Ook willen de Utrechtsepolitici documenten zien die zij niet kennen, maar wel zijn ingezien door de krant. Tot slotwil de raad weten wieverantwoordelijk is in het geval er inderdaad onverschuldigde betalingen zijn gedaan.

STEUN
WethouderVan Hooijdonk hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken over haar positie. Zowel haar eigen partij GroenLinks als coalitiegenoot D66 hebben vandaag openlijk hun steun uitgesproken aan de wethouder. GroenLinks-woordvoerder Thijs Weistra laat weten dat eerdere onderzoeken naar de financin van het Uithoflijn-project geen malversaties aan het licht hebben gebracht. Volgens Weistra is het nu wachten op de conclusies van de accountant van de provincie die met een onderzoek bezig is.

Ook D66 heeft geen reden het vertrouwen in de wethouder op te zeggen. Raadslid Susanne Schildermangeeft aan dat zeonaangenaam verrast met de publicatie in de krant. Toch vindt ze dat er nu geen feiten bekend geworden zijn die de positie van de wethouder aan het wankelen brengen. Zij wil eerst duidelijke antwoordenop de ingediende vragen.

CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren is explicieter. Hij riep de wethouder al eerder op om op te stappen, omdat hijvindt datze geen grip heeft op het project. Tochis hij van meningdat er niet heel veel nieuws staat in de publicatie van het AD.Weltoont het artikel volgens hem opnieuw aandat de gemeenteraad van veel dingen die binnen de provincie spelenniet op de hoogte is. Met name op financieel gebied zou de gemeente Utrecht veel meer de vinger aan de pols moeten houden bij de provincie, vindt Van Waveren. Bij het spoeddebat op 7 februari gaat de CDA'er daar opnieuw op aandringen.

UNieuws over de nieuwe onthullingen rond de Uithoflijn


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -