VVD wil dat Amersfoortse scholen afval beter scheiden

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De VVD in Amersfoort wil dat er in klaslokalen meer aandacht komt voor het scheiden van afval. Volgens de liberalen blijkt in de praktijk dat het afval nog te vaak op dezelfde hoop terecht komt.
Amersfoort heeft de ambitie om in 2030 afvalloos te zijn. Dat betekent dat zoveel mogelijk afval wordt hergebruikt als grondstof voor iets nieuws. Om dit proces aan te jagen is het volgens VVD-raadslid Hanneke Lap heel verstandig om op scholen meer aandacht te besteden aan afval. "Ook aan pubers kun je op een aansprekende manier overbrengen dat zij hun steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld."

EDUCATIEVE PROGRAMMA'S

De VVD vindt het dan ook jammer dat het vaak nog niet lukt om afval op scholen gescheiden in te zamelen en op te halen. "Het gebeurt wel maar mondjesmaat en zeker niet schoolbreed door de hele stad", zegt raadslid Hanneke Lap. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vanavond dient de partij een motie in over het scheiden van afval op scholen. De VVD hoopt dat de wethouder in gesprek wil gaan met schoolbestuurders om hen te wijzen op bestaande educatieve programma's over afval.
Natuurlijk hebben we een maatschappelijke opdracht maar je moet ook keuzes maken
Rector Harko Boswijk
Harko Boswijk is rector van scholengemeenschap 't Atrium in Amersfoort en erkent dat er in de klas weinig wordt gedaan met afval scheiden. De wil is er wat hem betreft wel, maar er zijn veel actuele thema's waar een school op in kan spelen. "Natuurlijk hebben we een maatschappelijke opdracht maar je moet ook keuzes maken."

KOSTEN

De VVD wil ook dat de gemeente onderzoekt wat er voor nodig is om te zorgen dat het afval ook gescheiden bij de scholen wordt opgehaald. Volgens de afvalstoffenverordening van de gemeente mag afvalinzamelaar ROVA alleen het huishoudelijk afval ophalen. Afval van scholen en bedrijven hoort daar niet bij.
Bij scholengemeenschap 't Atrium wordt het afval daarom opgehaald door een commercieel bedrijf. Wanneer bijvoorbeeld plasic apart wordt ingezameld dan moet er een tweede wagen rijden. Kosten die zullen worden doorberekend aan de school. "Dat geeft niet, maar het betekent wel minder geld voor onderwijstaken", zegt rector Harko Boswijk.

ONTHEFFING

Gemeenten hebben ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld via een lokale ontheffing de gescheiden afvalinzameling op scholen mee te nemen in de route voor het huishoudelijk afval. Op die manier zijn de kosten niet rechtstreeks voor de school, maar komen ze terecht bij de gemeente die dat weer door moet berekenen in de gemeentelijke belastingen.
Amersfoort stapt de komende jaren geleidelijk over op een nieuwe manier van huishoudelijke afvalinzameling. Dat betekent dat het afval dat herbruikbaar is, zoals plastic en metalen, thuis wordt opgehaald. Voor het afval dat overblijft komen ondergrondse afvalcontainers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.