Een kijkje bij de nieuwe Utrechtse studententoren Sequoia

© RTV Utrecht
UTRECHT - Afgelopen september is het KPN-gebouw in Utrecht-Oost gesloopt. Er waren plannen om er studentenkamers in te maken, maar het pand bleek daarvoor niet geschikt.
Stichting Studenten Huisvesting (SSH) ontwikkelt nu op het voormalige KPN-terrein langs de Burgemeester Fockema Andreaelaan 'De Kwekerij'. Deze campus bestaat uit meerdere gebouwen voor studenten en starters. 'Sequoia' is nu in aanbouw en moet in het voorjaar van 2020 klaar zijn.
Op het voormalige KPN-terrein zaten vroeger veel kwekerijen. Naar die geschiedenis wordt nu verwezen. "We hebben het De Kwekerij genoemd en alle gebouwen die hier komen, krijgen de naam van een boom", vertelt Marianne Kleijnen, vastgoedmanager bij de SSH. Het grootste gebouw is Sequoia, oftewel mammoetboom.

DUURZAAMHEID

De SSH heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op het dak van Sequoia komen zonnepanelen en het gebouw wordt goed geïsoleerd. Ook komt er een 'warmteterugwinunit'. Dat betekent dat de warmte die het gebouw verlaat, wordt opgevangen om koude lucht in het gebouw weer te verwarmen. Daarnaast krijgt het hele gebouw led-verlichting die automatisch aan- en uitschakelt bij beweging. Kleijnen: "We merken dat onze huurders duurzaamheid ook steeds belangrijker vinden, dus daar moeten we iets mee doen."
Sequoia wordt 60 meter hoog en telt 16 verdiepingen. De toren bevat in totaal 318 zelfstandige woonunits en 32 gemeenschappelijke keukens. De bouw van alleen studio's was een bewuste keuze. Er zitten al ruim 1200 kamers op de Ina Boudier-Bakkerlaan en er is meer vraag naar studio's in het gebied.
Een impressie van Sequoia
Een impressie van Sequoia © A3 Architecten
De woningen worden in vergelijking met de particuliere markt redelijk goedkoop. De studio's zijn zelfstandig. Dat betekent dat er door de huurder huurtoeslag kan worden gevraagd.
Utrecht wordt dus weer honderden studentenwoningen rijker, maar daarmee is de woningnood nog lang niet opgelost. Kleijnen van de SSH: "We willen het tekort graag afbreken, maar daar zijn we echt nog jaren mee bezig."
Een kijkje bij de nieuwe Utrechtse studententoren Sequoia
De sloop van de KPN-toren:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.