Ook spoeddebat aangevraagd bij provincie om mogelijke wanbetalingen Uithoflijn

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Ook oppositiepartijen in de Provinciale Staten eisen een spoeddebat over de betalingen aan aannemer BAM. Dat bouwbedrijf is bezig met het aanleggen van de Uithoflijn, maar rondom die betalingen heerst veel onduidelijkheid. De gemeenteraad, die ook meebetaalt aan de tram, vroeg eerder al een spoeddebat aan met wethouder Lot van Hooijdonk.
Al een tijdje doet de accountant van de provincie onderzoek naar de jaarrekening van 2017. Volgens het Utrechts Nieuwsblad gaat dat onderzoek over 10 miljoen euro waarvan niet duidelijk is waaraan de aannemer BAM het heeft uitgegeven. Daarover moet helderheid komen bij zowel gemeente als provincie Utrecht.
De gedeputeerde moet met de billen bloot
Andrea Poppe, fractievoorzitter SP

BETALINGEN STOPZETTEN

Oppositiepartijen in de Staten willen ook dat de provincie onmiddellijk de betalingen aan BAM stopzet totdat het onderzoek naar de jaarrekening is afgerond, zo zegt Andrea Poppe van de SP die het spoeddebat gaat aanvragen. "De gedeputeerde moet met de billen bloot."
In een bijeenkomst met de accountant gisteravond werd duidelijk dat er al wel "principe-akkoorden" zijn, oftewel afspraken over geschillen met de aannemer. Arne Schaddelee van de ChristenUnie vindt dat ernstig. "Het probleem is nou juist dat het de vraag is wie er nu van wie geld te goed heeft. Dat is waar de accountant nu onderzoek naar doet."
De provincie neemt haar eigen accountant niet serieus
Arne Schaddelee. fractievoorzitter ChristenUnie
De partij vindt het niet kunnen dat, terwijl het onderzoek nog loopt, al afspraken zijn gemaakt om bedragen over te maken. "Dan neem je gewoon je eigen accountant niet serieus."

TOEZICHT VAN MINISTER

Door het onderzoek van de accountant kan de jaarrekening uit 2017 van de provincie nog niet opgestuurd worden naar Binnenlandse Zaken. Minister Ollongren heeft na meerdere keren uitstel van die inleverdeadline miljoenen euro's aan provinciesubsidies opgeschort.
Nu blijkt volgens de accountant dat de provincie naar de minister een te rooskleurig beeld heeft geschetst. De afhandeling is nog lang niet zover als naar Den Haag officieel is gecommuniceerd in een brief. De accountant wil dat er een correctie wordt verstuurd. "Een bloemetje mag daar ook wel bij", zo vult de ChristenUnie aan.

OVERIGE REACTIES

Een officiële reactie op de ontwikkelingen over mogelijke wanbetalingen aan de aannemer is er nog niet vanuit het provinciebestuur. De bijeenkomst met de accountant gisteravond was op verzoek van de Staten zonder deelname van de gedeputeerde.
Ook enkele coalitiepartijen wachten een reactie van het provinciebestuur of de afronding van het onderzoek af. Wanneer dat onderzoek van de accountant klaar is, is nog niet duidelijk.

JAARREKENING 2018

Ondertussen loopt de boekhouding van de provincie gewoon door en komt ook de deadline van de jaarrekening uit 2018 in het geding. Een zorgelijke zaak, zo benadrukte gedeputeerde Straat na afloop van de bijpraatsessie met de accountant. Ook daarover is de provincie in nauw contact met Den Haag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.