RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Westbroek: onderzoek naar cellen om kanker beter te behandelen

1/4
UTRECHT - Henk gaat langs bij een startup op het Utrecht Science Park: Single Cell Discoveries. Westbroek ontmoet er medeoprichter en moleculair bioloog Mauro Muraro. Ze bestuderen individuele cellen, cel voor cel om behandeling tegen kanker nog effectiever te maken.

Vroeger bestudeerden ze grote groepen cellen bij elkaar. Bij kanker kreeg je dan de indruk dat een tumor uit ťťn type cellen bestaat. En daar werd dan†een behandelplan voor bepaald. Nu zoemen ze in op individuele cellen en ontdekken dat in zo'n tumor vaak ook andere soorten cellen zitten die veel minder vaak voorkomen. Het gevolg kan dan zijn dat die cellen niet reageren op de behandeling en blijven zitten.

 Mauro Muraro legt het aan Henk uit Mauro Muraro legt het aan Henk uit | Foto: RTV Utrecht

Dat celonderzoek gaat met robots. Vroeger ging dit handmatig, daardoor duurden de experimenten ontzettend lang. Mauro: "We waren een jaar bezig om tweeduizend cellen te scheiden, nu kan een†persoon er per dag zesduizend doen. Het is eigenlijk de industriŽle revolutie van de single cell-analyse."

 Celonderzoek gaat sneller door robots Celonderzoek gaat sneller door robots | Foto: RTV Utrecht

Een van de onderzoekers die gebruik maakt van Mauro's techniek is moleculair bioloog Frank Holstege. Hij werkt bij het Prinses MŠxima Centrum in Utrecht en doet onderzoek naar kinderkanker. Ze hopen dat ze met deze ontwikkeling beter kunnen voorspellen welke kinderen welke behandeling moeten hebben en†dus misschien ook een minder zware chemo hoeven te ondergaan.

Door een chemobehandeling krijgen veel kinderen op latere leeftijd last van bijwerkingen. Henk: "Dus het zou kunnen dat ze een groeistoornis krijgen, of een gehoorstoornis, dat soort dingen?" Frank: "Precies. Maar we moeten nog wel verifiŽren of het klopt wat we denken voor we de behandeling gaan aanpassen. En dat kan nog wel een paar jaar duren."

Westbroek Celonderzoek


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -