Boeren hebben er de balen in: "Ze noemen je domme boer"

Gert-Jan de Jong is boer in Eemnes.
Gert-Jan de Jong is boer in Eemnes. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
EEMNES - Uit een enquête van vakblad Boerderij blijkt dat boeren er flink de balen in hebben. Velen hebben een slaaptekort, zijn gedemotiveerd door de kleine marges en worden gek van alle opgelegde regels.
Boer Gert-Jan de Jong uit Eemnes herkent dit. Met name de dubbelzinnige regels frustreren hem: "Ik moest 40 koeien wegdoen omdat ik in 2017 een bepaald aantal koeien had. Ze gingen terug naar de peildatum van 2015 en toen had ik ze niet, dus ze moesten weg. Ik heb grond genoeg voor die koeien maar mag ze niet houden. Maar ik mag wel mest van andere boeren laten aanvoeren", zegt hij verbaasd.

MIDDELVINGER

Ook hoe er vanuit anderen naar boeren wordt gekeken, zit De Jong dwars: "Ik ben intensief bezig met weidevogelbeheer. Dan loop ik vijf keer met vrijwilligers over het land om te kijken of er ergens een nestje zit. Als ik ze niet kan vinden, laat ik een drone komen om ze te vinden. Zo niet dan gaan we maaien. En dan komt er weer een fietser langs die je uitscheldt of die z'n middelvinger opsteekt en zegt dat ik een domme boer ben."
"Het is net als met voetbal, iedereen is de eigen coach en weet het het best. Veel mensen hebben wat te zeggen maar weten er niks van af", aldus de boer uit Eemnes.

'BOEREN KUNNEN HUN EI NIET KWIJT'

Boer zijn, is volgens Gert-Jan een zwaar bestaan. Daarnaast is er veel onbegrip vanuit de politiek: "Het is een zwaar leven. Veel mensen kunnen hun ei niet kwijt omdat er geen sociale contacten zijn. De marges worden steeds kleiner en uiteindelijk wil de politiek dat we krimpen en dat we weer boeren zoals we dat deden in 1960. Maar dat kan niet: we hebben een restschuld uit het verleden. Toen moesten groeien."
Toch is hij ook optimistisch: "Het zou fijn zijn als je na zes dagen werken de deur kon dichtdraaien. Maar dat kan niet. Ik ben positief ingesteld en heb veel hobby's buiten de boerderij en veel sociale contacten. Maar het is minder romantisch dan dat ze op tv laten zien", besluit hij.
Boer Gert-Jan de Jong: "Ik ben positief ingesteld"
Boer Gert-Jan de Jong: "Boeren kunnen hun ei niet kwijt"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.