Utrecht krijgt wellicht een nieuwe straat voor Anne Frank

Op deze kruising staat nu het bordje 'Koningin Wilhelminalaan'. Vroeger was dit het Anne Frankplein.
Op deze kruising staat nu het bordje 'Koningin Wilhelminalaan'. Vroeger was dit het Anne Frankplein. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De gemeente Utrecht denkt na over een nieuwe plek die naar Anne Frank vernoemd kan worden. Tot nu toe had de stad het Anne Frankplein in Transwijk, maar dat plein is na een ingrijpende verbouwing veranderd in een kruising.
Na vragen van RTV Utrecht is de straatnamencommissie zich gaan verdiepen in de casus. In eerste instantie vond de commissie dat de kruising de oude naam kon houden. De commissie was van mening dat een plein niet per se rond hoeft te zijn. Het huidige kruispunt is een knooppunt van twee wegen met een zeer weids karakter. Bovendien draagt de plek al decennia de naam van Anne Frank.

ONDUIDELIJK VOOR HULPDIENSTEN

De commissie is huiverig om Anne Frank ook op een andere plek te vernoemen. Het zou tot onduidelijkheid en problemen bij de vindbaarheid kunnen leiden. Vooral de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), die deel uitmaakt van de commissie, heeft haar reserves. Hulpdiensten als de brandweer zouden na een melding de verkeerde kant op gestuurd kunnen worden.

TOCH NIEUWE OPTIES

Maar vanwege de nieuwbouwplannen rond het gebied zegt de straatnaamcommissie nieuwe kansen te zien om over de naam na te denken en meer recht te doen aan Anne Frank. Het gebied rond het Anne Frankplein is in ontwikkeling onder de naam 'Merwedekanaalzone'. Er komen tot wel tienduizend nieuwe woningen. Aan de straatnamencommissie de taak om namen te verzinnen voor nieuwe straten in het gebied.
Voor een deel van het gebied wordt gedacht aan Utrechtse verzetshelden, zoals de Oranje Vrijbuiters. Voor hen komt het gebied tussen de Koningin Wilhelminalaan en de Tellegenlaan bij de Jaarbeurs eventueel in aanmerking.
Een woordvoerder van de VRU laat weten dat er minder bezwaren zijn als een nieuwe Anne Frankstraat vlakbij het huidige plein komt. De kans op verwarring blijft bestaan, maar gealarmeerde hulpdiensten komen dan toch in de buurt van de juiste plek.
De straatnamencommissie overweegt dan ook een straat vlakbij het huidige plein naar Anne te vernoemen, in de buurt waar ook de Utrechtse verzetshelden een straat zouden moeten krijgen. Maar de commissie zit nog in de verkenningsfase en houdt ook andere opties open. Zo zou ook een park of plantsoen in de buurt naar Anne vernoemd kunnen worden.
Tekst gaat verder onder de video.
Verslaggever Marc van Rossum du Chattel maakte een reportage over het 'verdwenen' Anne Frankplein.
Dat zou in kunnen houden dat Park Transwijk de naam van Anne Frank krijgt. En verder denkt de commissie na om het bestaande plein extra accenten te geven om de naamgeefster te eren.
Tenslotte is het ook nog mogelijk dat er niets verandert. Een woordvoerder van de commissie zegt dat ze bij een eventuele nieuwe naam voor een park nadrukkelijk rekening houden met sentimenten uit de samenleving. Uiteindelijk beslist de Utrechtse gemeenteraad.

ANNE FRANKPLEIN WEG

Opvallend is dat de gemeente recent een nieuw straatnaambordje heeft opgehangen midden op de kruising. Die plek heet dus officieel nog steeds het Anne Frankplein. Maar op het bordje prijkt de naam 'Koningin Wilhelminalaan', dat is een van de twee straten die de kruising vormt. Ook op Google Maps is het Anne Frankplein niet meer te vinden in Utrecht.
Wat vindt u? Moet Anne een nieuwe straat krijgen, of moet alles bij het oude blijven? En hoe denkt u over een eventuele nieuwe naam voor Park Transwijk? Mail naar Marc@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.