Oude stadspompen Wijk bij Duurstede geven weer water: nu nog bier!

© Stadsbrouwerij de Dikke
WIJK BIJ DUURSTEDE - Twee oude stadspompen in Wijk bij Duurstede worden gerestaureerd. De pompen op de Markt zijn vervallen en geven sinds de jaren '80 geen water meer. Door een crowdfundingsactie stroomt er straks weer water uit. En zelfs bier.
Vanmorgen is de laatste buis in één van de pompen getest. In een vacuum moet het water opgepompt worden. In de drooggelegde jaren zouden de leidingen kapot gevroren of gescheurd zijn. Want de pomp staat al even droog: "Alle gepensioneerde mensen die een praatje komen maken zeggen dat die sinds de jaren '80 niks meer doet. Hij heeft een aardig tijdje stil gestaan", zegt restaurateur Sander van Rouwendaal. "Het is heel spannend".

LUDIEKE FILM

Dat de pompen worden opgeknapt is een uit de hand gelopen grap. In 2016 wilde Stadsbrouwerij de Dikke een nieuw biertje introduceren met een slapstick film. De burgemeester sluit in de film de stadspomp omdat er bier uit stroomt, in plaats van water. De film was de winnaar van het Wijks filmfestival. En toen wilde de brouwerij meer met de beelden.
Wil je ook een slokje?
Etske Muis
"Het was eigenlijk iets heel erg leuks om die pompen weer in het licht te zetten", zegt Etske Muis van de brouwerij. De film is uiteindelijk het beeld van een crowdfundingscampagne geworden waarmee de brouwerij 10.000 euro heeft opgehaald. De gemeente verdubbelde dat bedrag.

TEST

Vol spanning kijken Etske en Jos Soons van de brouwerij naar de pomp op de hoek van de Klooster Leuterstraat. De elektrische pomp naast de stadspomp loeit. En het wachten is op een flinke stroom water. Etske leunt tegen het steen van de pomp en plots begint het water flink te stromen. "Blijf daar staan. Kijk eens", schreeuwt Sander uit van geluk.
De stadspomp is vandaag getest.
Het water heeft flinke schuimkoppen. Het vergelijk is snel gemaakt met het goudgele gerstenat: "Uiteindelijk klopt onze film dus. Er kwam eerst bier uit. En nu weer water", lacht Etske. Van het Wijkse water wil de brouwerij uiteindelijk echt bier gaan brouwen. "Sinds dit jaar brouwen we hier. En bier hoort bij Wijk bij Duurstede!"
Naast het gutsende water durven Etske en Jos een slokje te nemen. "Wil je ook een slokje", vraagt Etske aan Sander. Die schudt resoluut z'n hoofd. Op de pomp staat nog steeds het bordje met daarop "Geen Drinkwater". Etske lacht: "Het water loopt er nog niet uit. Het is dus goed!"

NIEUWE MARKT

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor een vernieuwde stadspomp is dus klaar: er is water. Maar nu de buitenkant nog. Het steen wordt opgepoetst en de leeuw bovenop wordt verguld. In april moet de klus klaar zijn. "Ooit is het pompen gewoon gestopt. De slingers eraf. Dat gaat soms geruisloos. Maar straks gaat het niet geruisloos in werking. Daar gaan we een groot feest van maken", aldus Etske van de brouwerij.
In februari en maart wordt de Markt in Wijk bij Duurstede ook aangepakt. De karakteristieke kastanje daar mag voorlopig blijven staan, werd vorige week bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.