Provincie ontkent fraude rond Uithoflijn en overweegt aangifte tegen 'klokkenluider'

© RTV Utrecht / Roel Breet
PROVINCIE UTRECHT - De provincie overweegt aangifte te doen tegen de 'klokkenluider' die zegt misstanden rond de Uithoflijn aan de kaak te stellen. Hij beweert dat de afgelopen jaren miljoenen euro's zijn overgemaakt aan bouwbedrijf BAM, maar dat volstrekt onduidelijk is waarom. Gedeputeerde Dennis Straat ontkent dat ten stelligste.
"Er is hier gewoon sprake van kwaadsprekerij", zegt hij in de studio van RTV Utrecht. Zijn woordvoerder zegt RTV Utrecht dat de mogelijke aangifte gericht is op de klokkenluider. Straat: "Als je echt vindt dat er een strafbaar feit is, moet je het ook aantonen." De anonieme klokkenluider suggereerde afgelopen weekend in het AD Utrechts Nieuwsblad dat de provincie fraudeert.

ERGERNIS OVER BERICHTGEVING

De voltallige oppositie in de Provinciale Staten wil daarom een spoeddebat. Straat gaat graag in gesprek, maar ergert zich groen en geel aan de negatieve berichtgeving rond het Uithoflijn-project. "Wij vinden het heel vervelend dat op dit moment steeds weer de indruk wordt gewekt dat er miljoenen verdwijnen. Er is integriteitsonderzoek gedaan. Er is gekeken of er gefraudeerd is. Onderzoek van de Rekenkamer heeft aangetoond dat dat niet het geval is."
Volgens Straat is de provincie te vertrouwen. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we zomaar 10 miljoen euro overmaken naar BAM. Alle bedragen zijn onderbouwd." Ook BAM zelf ontkent dat er onterechte of onrechtmatige betalingen hebben plaatsgevonden.
Tekst gaat verder onder de video.
Gedeputeerde Dennis Straat is boos, vertelt hij in de studio van RTV Utrecht.

JAARREKENING

Al een tijdje doet de accountant van de provincie onderzoek naar de jaarrekening van 2017. Die is nog altijd niet goedgekeurd. Volgens Straat is dat een "minitieus" proces dat niet wordt overhaast.
Naast de provincie ligt ook de gemeente Utrecht onder vuur. Alle partijen in de gemeenteraad willen uitleg van het college, en in het bijzonder van wethouder Lot van Hooijdonk, over de verdwenen miljoenen waarover het AD Utrechts Nieuwsblad schrijft.

VERTRAGING

Aanvankelijk zou de Uithoflijn al in juli 2018 moeten gaan rijden. Maar het is nog altijd niet zover. De meest gunstige prognoses liggen inmiddels op komende zomer, maar waarschijnlijker is dat de trams pas eind 2019 gaan rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.