College Vijfheerenlanden blij met eerste maand

De gemeenteraad van Vijfheerenlanden.
De gemeenteraad van Vijfheerenlanden. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIJFHEERENLANDEN - De nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden bestaat nu een maand en het college kijkt vol enthousiasme terug op het begin. Wethouder Cees Taal noemt het een "vliegende start" en wethouder Tirtsa Kamstra spreekt van een "duik in het diepe".
Waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker is tevreden als hij kijkt hoe het nu gaat. "De ontmoetingen met mensen vind ik mooi. Ik ben helemaal nieuw hier en in korte tijd leer je veel van de mensen, van de geschiedenis van de mensen en van de dorpen. Ik merk enthousiasme bij de raadsleden en een enorme inzet om er iets moois van te maken."

WONEN

Wethouder Marcel Verweij, eerder wethouder in Vianen, kent het grootste deel van het werkgebied nog niet. Ook zijn portefeuille Wonen is nieuw. "Er zijn keuzes die niet overal begrepen worden, zoals de keuze voor corporatiekoepel Woongaard." Verweij laat weten daar veel energie in te willen steken, ook om te zorgen dat de overgang dit jaar nog gaat lukken.
Wethouder Christa Hendriksen is enthousiast over de afgelopen weken. Ze heeft naar eigen zeggen leuke gesprekken met inwoners en organisaties gehad. "Er bestaat een beeld dat inwoners negatief over de nieuwe gemeente denken, maar dat ervaar ik niet."
Maks van Middelkoop heeft samen met Hendriksen het dossier Duurzaamheid. "Ik wil dat onderwerp enthousiast uitwerken." Huib van Zevenhuizen vindt dat de nieuwe gemeente met een sneltreinvaart gaat. "Het is hectisch en er komt veel op me af, maar het wel enerverend."

PILOT

De gemeente Vijfheerenlanden staat ook nog voor veel uitdagingen. Zo benoemt burgemeester Lokker dat de gemeente meedoet aan een pilot van het Ministerie van Binnenlandse Zake'n 'Democratie in actie'. Dat heeft te maken met hoe je als gemeente het betrekken van inwoners vorm kunt geven. "We moeten leren hoe je als gemeente naar buiten kunt treden en we durven een pilotgemeente te zijn. We zullen best een keer struikelen maar dat durven we aan", zegt Lokker.

VACATURES

Inmiddels groeit het aantal vacatures alweer voor de gemeente Vijfheerenlanden. Vorig jaar werden honderd vacatures uitgeschreven waarvan er zeventig zijn vervuld. Maar het aantal vrij arbeidsplaatsen is inmiddels weer gestegen tot zestig. Dat komt omdat de nieuwe gemeente van start is gegaan en dat betekent dat er ambities zijn. "Om die te kunnen vervullen zijn er wel weer meer mensen nodig", vertelt gemeentesecretaris Nanette van Ameijde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.