Statenleden zijn witheet: "Volstrekte puinhoop in het provinciehuis"

Het provinciehuis in Utrecht.
Het provinciehuis in Utrecht. © Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Oppositiepartijen in de provincie hebben verbijsterd gereageerd op de uitspraken die gedeputeerde Dennis Straat vandaag deed over de Uithoflijn en de problemen met de jaarrekening. "Ik ben echt geschrokken", zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Arne Schaddelee. Zijn PVV-collega René Dercksen zegt dat het provinciebestuur is gegijzeld door de top van de ambtelijke organisatie.
Afgelopen weekend deed een zogeheten klokkenluider zijn verhaal tegenover het AD Utrechts Nieuwsblad. De persoon, die anoniem blijft, zegt dat de provincie en gemeente Utrecht miljoenen euro's hebben betaald aan bouwbedrijf BAM, terwijl niet duidelijk is waarvoor dat geld precies bedoeld was.
Het wekt de suggestie dat er fraude is gepleegd bij de bouw van de Uithoflijn. Maar gedeputeerde Straat ontkende dat vandaag in een uitzending van RTV Utrecht met klem. Hij zei dat hij aangifte overweegt tegen de klokkenluider en dat het helemaal niet zo is dat er miljoenen zijn 'verdwenen'.
Zorg nou eerst eens dat je je zaakjes op orde hebt voordat je naar anderen gaat wijzen.
Rob van Muilekom, fractievoorzitter PvdA

ONBEGRIP

ChristenUnie-voorman Schaddelee snapt totaal niet dat Straat de problemen met de jaarrekening van 2017 bagatelliseert. "We hebben gisteravond urenlang overleg gehad met de accountant. Daar kwamen heel andere teksten over tafel. Daar heeft de accountant minutieus uit de doeken gedaan welke onderbouwingen allemaal ontbreken. Dan is het natuurlijk verbijsterend dat een dag later diezelfde gedeputeerde bij RTV Utrecht gaat vertellen dat het allemaal onzin is."

HEEL BOUT

PvdA-collega Rob van Muilekom vindt dat Straat "heel boute uitspraken" deed over de jaarrekening. "Dat er zomaar 10 miljoen naar de BAM is gegaan geloof ik niet, maar wat mij betreft heeft hij nog wel het nodige uit te leggen." De PvdA benadrukt dat het onderzoek naar de jaarrekening nu al acht maanden duurt. "Zorg nou eerst eens dat je je zaakjes op orde hebt voordat je naar anderen gaat wijzen."
PVV-leider René Dercksen twijfelt niet aan de woorden van de klokkenluider. "Waarom zou die man erover liegen?", vraagt hij zich hardop af. "We hebben te maken met een college dat liegt en bedriegt. In het provinciehuis is het een volstrekte puinhoop."
Dit is van een grofheid die buiten alle proporties is. In dit land hebben we wetgeving die klokkenluiders beschermt.
Arne Schaddelee, ChristenUnie

AANGIFTE

Schaddelee (ChristenUnie) vindt het absurd dat Straat dreigt met aangifte tegen de klokkenluider. "Ik ben echt geschrokken. Dat is van een grofheid die buiten alle proporties is. In dit land hebben we wetgeving die klokkenluiders beschermt."
De oppositieleider is volkomen klaar met het provinciebestuur. Hij vraagt zich af of debatteren over de financiële puinhopen van de Uithoflijn nog zin heeft. "Er wordt continu in provinciale vergaderzaaltjes toezeggingen gedaan en wordt er meebewogen en gezegd dat er naar oplossingen wordt gewerkt. En vervolgens gebeurt zo iets. Waar moet je dan nog over debatteren met elkaar? Ik ben er serieus witheet over. Ik ben hartstikke boos."

VERKIEZINGEN

De verkiezingen van 20 maart kunnen ook voor Van Muilekom van de PvdA niet snel genoeg komen. "Het is echt tijd dat de bezem door het bestuur gaat. De daadkracht is al jaren volledig weg. We zijn alleen maar bezig met de Uithoflijn en jaarrekeningen."
De kiezers gaan de zittende coalitiepartijen D66, GroenLinks, VVD en CDA niet afstraffen, denkt PVV'er Dercksen. "Het stemmen gaat hoofdzakelijk over landelijke thema's." Toch hoopt hij dat de nieuwe gedeputeerden orde op zaken stellen. "Anders kom je helemaal niet toe aan beleid voeren. De top van de ambtelijke organisatie heeft het bestuur gegijzeld. Die hebben ze in een wurggreep. Dit bestuur heeft niet de kwaliteit om zich daaraan te ontworstelen."
Ook SGP-leider Bertrick van den Dikkenberg is hoogst verbaasd over de uitspraken van Straat bij RTV Utrecht:

DEBACLE UITHOFLIJN

Aanvankelijk zou de Uithoflijn al in juli 2018 moeten gaan rijden. Maar het is nog altijd niet zover. De meest gunstige prognoses liggen inmiddels op komende zomer, maar waarschijnlijker is dat de trams pas eind 2019 gaan rijden. Het bouwproject kost tientallen miljoenen meer dan aanvankelijk begroot. Niet alleen in de provinciale politiek zouden grote fouten zijn gemaakt, ook bij de gemeente Utrecht moesten wethouders meerdere keren tekst en uitleg geven over de tegenvaller zijn de bouw.
ChristenUnie-leider Schaddelee spuwt zijn gal ook op Twitter:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.