"Koningsdag historisch moment voor de stad Amersfoort"

Het koningspaar tijdens een bezoek aan Amersfoort in 2017.
Het koningspaar tijdens een bezoek aan Amersfoort in 2017. © ANP
AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius wordt sinds augustus gedragen door positieve energie en dat komt allemaal omdat Koningsdag in 'zijn' Amersfoort wordt gevierd. Waar hij voorheen moest nadenken waar hij tijdens deze feestdag zijn tompoes ging eten en welke evenementen hij bezocht, zal dat dit jaar totaal anders verlopen. "Het is een historisch moment in de geschiedenis van de stad, waar we ons allemaal op verheugen", zegt hij op destadamersfoort.nl.
Regelmatig wordt Bolsius gevraagd hoe hij het evenement naar Amersfoort heeft kunnen halen, maar een antwoord is moeilijk te geven. Het was een proces van jaren, waarbij veel lijntjes zijn uitgegooid bij diverse partijen. "Het is niet zo dat je een 'bidbook' inlevert en dan een ja of nee krijgt. Je moet signalen opvangen en afgeven. In de loop van 2017 kregen we door dat het realistisch was om de verjaardag van de koning hier te vieren en in het voorjaar van 2018 merkten we dat wij bovenaan het lijstje stonden."

TROTS

Het voorgevoel werd realiteit en Amersfoort kreeg het mooie evenement augustus vorig jaar toegewezen. Hierbij heeft The Passion ook een kleine rol gespeeld, denkt Bolsius. "Toen waren er veel ogen op ons gericht, omdat dit na de aanslagen in Brussel het eerste grote evenement in Nederland was. Je merkte die dag zoveel trots in de stad en vooral zelfvertrouwen. Die dag hebben wij echt laten zien wat Amersfoort kan."
Als geen ander beseft Bolsius dat een groter evenement dan Koningsdag bijna ondenkbaar is en daarom geniet de burgervader ook zo van de aanloop ernaartoe. Amersfoorters geven veel ideeën en suggesties door en deze worden met veel plezier aangehoord. Maar, zegt Bolsius erbij: "We moeten helaas ook sommigen mensen teleurstellen, omdat alles die dag in twee uur tijd moet passen."

ACTIVITEITEN EN TALENT

Wat de burgemeester al wel kan verklappen, is dat hij de talenten een podium wil geven. "Die hebben wij enorm veel voortgebracht en er is nog veel talent aanwezig in Amersfoort. Dat zullen wij ook uitdragen in een verhaal. Het is niet zo dat wij 27 april met de Koninklijke Familie van A naar B gaan. Nee, we vertellen op die dag écht een verhaal aan de aanwezigen en de miljoenen kijkers op televisie."
De kaken blijven verder stevig op elkaar wat betreft de invulling van de dag. Dat moet ook wel, want de voorbereidingen zijn nog in volle gang. "Je moet niet vergeten dat we in de aanloop ernaartoe ook van alles organiseren. Het is niet alleen 27 april, maar we beginnen eerder met de activiteiten."

WEINIG SLAAP

De komende tijd zal Bolsius meerdere balletjes hoog moeten houden en dat betekent weinig slaap. "Normaal heb ik genoeg aan een kleine vijf uur per nacht, maar ik denk dat dit straks minder zal worden. Het is the way of life van een burgemeester en dat geeft ook helemaal niet. Ik word door de energie van de inwoners gedragen. Het is schitterend om te ervaren hoe het nu al leeft in de stad."
Dit artikel is geschreven door destadamersfoort.nl. RTV Utrecht en destadamersfoort.nl wisselen berichten uit in aanloop naar Koningsdag in Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.