Ouderen zoeken minder snel psychische hulp: "Ik voelde me best wel alleen"

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - "Ik dacht dat ik het afgesloten had. Ik wou het boek dicht doen." Aan het woord is Cocky Sluis, 64 jaar oud. Ze heeft al jaren een bipolaire stoornis. Na een terugval ging het niet zo goed met haar, maar hulp zoeken vond ze moeilijk.
"Ik had niet veel structuur, niet veel structuur in mijn huishouden en wat er ook mee te maken had is dat ik op dat moment niet genoeg vrijwilligerswerk had. Ik voelde me best wel alleen."
Nu zit ze bij de deeltijdbehandeling van Altrecht in Utrecht en maakt ze samen met één van de behandelaars de lunch voor de groep klaar. Het gaat weer beter met Cocky. Ze is blij dat ze toch naar de deeltijdbehandeling is gegaan. Haar beeld van de psychiatrie is veranderd.
"Er is niet meer zo'n grote afstand tussen de hulpverlener en hulpvrager. Je bent van gelijk niveau. Dat is een enorm verschil met heel lang geleden. De psychiater had vroeger geen tijd. Die zat achter zijn computer met één vinger te typen, daar moest ik wel om lachen, en stelde dan drie vragen. Was een heel gejaagde man. Dat is nu anders. "

KWETSBAAR

Volgens Altrecht is een kwart van de 65-plussers kwetsbaar. Ze hebben fysieke of psychische klachten en voelen zich soms eenzaam. Maar ze vinden het vaak lastig om hulp te zoeken. Volgens Anne-Aurore den Hertog, GZ-psycholoog bij Altrecht, komt dat door meerdere factoren.
"Allereerst zijn ouderen minder geneigd om te praten over hun problemen. Praten over hun emoties hebben ze vaak niet meegekregen van huis uit." Daarnaast speelt schaamte een rol. "Ze hebben altijd geleerd om niet de vuile was buiten te hangen. Dapper zijn. Sterk zijn."
Den Hertog houdt zich bij Altrecht juist bezig met de hulp aan ouderen. Zij denken volgens haar nog vaak ten onrechte dat ze niet meer geholpen kunnen worden. "Dat ze denken: zo ben ik nou eenmaal." Maar op alle leeftijden kan hulp helpen. "Er is altijd kans op genezing, herstel, groei."
Cocky in gesprek met een behandelaar
Cocky in gesprek met een behandelaar © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Cocky denkt binnenkort afscheid te nemen bij de deeltijdbehandeling. "Ik denk dat ik inmiddels wel genoeg bagage heb om weer verder te gaan." Ze heeft een belangrijke conclusie getrokken en hoopt dat andere ouderen nu ook hulp gaan zoeken.
"Nu weet ik dat je er nooit mee klaar bent, want het leven gaat door en er zijn momenten dat je intens gelukkig bent en er zijn momenten dat je intens verdrietig bent. That's life."
Ouderen zoeken minder snel psychische hulp
GZ-psycholoog Den Hertog in UVandaag over psychische problemen bij ouderen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.