Flatbewoners Soest zijn het spuugzat: vogels vernielen auto's met stenen

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
SOEST - Bewoners van een flat in Soest zijn helemaal klaar met de overlast van overvliegende kauwen. De vogels maken de buurt al een tijdje onveilig door grote kiezelstenen van het dak van de flat op te pikken en naar beneden te laten vallen. Verschillende auto's zijn zwaar beschadigd door de stenen. De flatbewoners willen een oplossing.
Marko Tibold woont in de flat aan de Weegbreestraat in Soest. Hij zag met eigen ogen hoe de kauwen te werk gaan. "Je ziet een kraai die vanaf het flatgebouw aan komt vliegen. Hij gaat zitten en kijkt een keer naar rechts, links en beneden en doet dan z'n bek open. Na anderhalve tel hoor je 'klats!'. De laatste tijd lijken de vogels het vooral gemunt te hebben op geparkeerde auto's. De schade is enorm.
Een van de beschadigde auto's.
Een van de beschadigde auto's. © Miranda Visser
KATAPULT-EFFECT
Miranda Visser is de buurvrouw van Marko. Samen met haar zoon strijdt ze al een tijdje voor een oplossing. "De vaart waarmee de stenen naar beneden komen is enorm. Het lijkt wel een katapult-effect. De stenen liggen ook in de speeltuin. Het is echt te absurd voor woorden, zulke keien. Dan laat je je kind daar ook niet lekker spelen."
Miranda Visser
Miranda Visser © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren

OPLOSSING

De stenen zijn zes jaar geleden door woningcorporatie Portaal op het dak gelegd. Ter bescherming van de dakbedekking. Een woordvoerder van Portaal zegt dat het een vervelend probleem is dat niet makkelijk op te lossen is. Hoewel de woningcorporatie niet verantwoordelijk zegt te zijn voor het gedrag van de vogels en het dak aan alle regels voldoet, wordt wel naar een oplossing gezocht. Maar die is er dus nog niet.
We kunnen niet gaan wachten tot er een dode valt
Miranda
Een faunabeheerder meldde zich onlangs zelfs bij Portaal om mee te denken. "Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Iedereen die een goed en betaalbaar idee heeft voor een oplossing, mag zich bij ons melden", aldus de woordvoerder.
Volgens Miranda is de oplossing niet zo moeilijk. "Ze moeten het dak gaan veranderen. Dat kún je namelijk veranderen, de vogels niet!' Miranda vindt ook dat een oplossing niet meer lang op zich moet laten wachten. "Dit kan niet langer zo doorgaan. Als zo'n steen op iemands hoofd valt...dat is gewoon gevaarlijk. We kunnen niet gaan wachten tot er een dode valt."
Kauwen vernielen auto's in Soest met stenen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.