Slachtoffers Q-koorts willen meer geld van minister Bruins

PROVINCIE UTRECHT - Minister Bruins van Medische Zorg moet meer geld uittrekken voor slachtoffers van Q-koorts. Dat zegt Q-uestion, een stichting voor mensen die de ziekte opliepen tijdens de epidemie van 2007 tot en met 2011. Q-koorts is een infectieziekte, die vooral via melkgeiten en melkschapen overdraagbaar is op mensen.
De minister heeft patiënten 14,5 miljoen euro beloofd als compensatie. Het kabinet vindt dat de slachtoffers recht hebben op maximaal 15.000 euro per persoon, maar volgens stichting Q-uestion dekt dat nauwelijks de kosten. Bovendien is het nog maar de vraag hoeveel geld er over blijft als alle aanmeldingen binnen zijn.

1800 AANVRAGEN

Volgens het ministerie hebben op dit moment, op de laatste dag waarop slachtoffers nog een aanvraag kunnen indienen, meer dan 1800 patiënten zich gemeld. Q-uestion-voorzitter Bert Brunninkhuis is niet verrast. "Er zijn bijna honderd mensen overleden, 519 mensen hebben chronische Q-koorts en er zijn achthonderd tot duizend mensen met het Q-koortsvermoeidheidssyndroom, waar ik zelf ook al tien jaar erg veel last van heb. Dat zijn dus al zo'n 1600 mensen en dat komt redelijk dicht in de buurt van de 1800 mensen die een aanvraag hebben gedaan."
"Als je 14,5 miljoen euro deelt door 1800 dan kom je rond de 8.000 euro uit", rekent Brunninkhuis voor. "Dat is gelijk aan zo'n vier modale maandsalarissen. Er zijn mensen al tien jaar ziek. Die hebben bijvoorbeeld hun bedrijf verloren. Als je door ziekte je baan verliest en je krijgt 8.000 euro, ben je dan tevreden?"

NIET RECHTVAARDIG

Volgens Q-uestion is de verwachte hoogte van de schadevergoeding niet rechtvaardig. "Geitenboeren, die de Q-koorts veroorzaakt hebben", zegt Brunninkhuis, "hebben negen jaar geleden 60 miljoen euro gekregen voor schade aan hun bedrijf."
Het bedrag dat uitgetrokken is voor patiënten staat in geen verhouding, aldus Brunninkhuis. "Het past niet in mijn rechtsgevoel dat mensen die de rommel maken het geld krijgen en dat mensen die ongewild slachtoffer zijn er maar een fractie van krijgen."

GENOEGDOENING

Eerder zei Brunninkhuis nog dat hij het niet waarschijnlijk achtte dat minister Bruins extra geld kan vrijmaken. Toch blijft de slachtoffervereniging zich inzetten voor een betere genoegdoening. Vorig jaar kondigde Q-uestion al aan dat ze die wil afdwingen bij het Gerechtshof in Den Haag.
"We spreken met heel veel mensen, zelfs met de minister, met de ombudsman, met Kamerleden, en met provinciale en gemeentelijke overheden", zegt Brunninkhuis. "We hebben wel toegang, maar we zijn een kleine groep. Het resultaat is nog niet wat we willen hebben."
Voorzitter Q-uestion op Radio M Utrecht over Q-koortsslachtoffers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.