Koningsnachtfeest in Soesterberg gaat niet door: "We zijn afschuwelijk behandeld"

© Volleybalvereniging AGAVS
SOEST - Er komt geen Koningsnachtfeest in Soesterberg dit jaar. De vrijwilligers zien de organisatie van het feest niet meer zitten, volgens hen door wanbeleid van de gemeente Soest.
Vorig jaar zijn door een ambtenaar van de gemeente diverse overtredingen geconstateerd tijdens het feest. Dit leidde uiteindelijk tot het opleggen van een voorwaardelijke boete. De volleybalvereniging die het feest organiseert wil het risico op een boete niet lopen en is boos over de gang van zaken.

ALCOHOL AAN MINDERJARIGE

Volgens de BOA's die afgelopen jaar een controle uitvoerden op het Koningsnachtfeest in Soesterberg, hadden bezoekers sterke drank mee. Ook werd er, volgens hen, alcohol geschonken aan minderjarigen.
Zelf denken de organisatoren dat de alcohol na aankoop is doorgegeven. "Als het nou om een 17-jarige ging, dan had ik het kunnen geloven", vertelt organisator Toon van Mil. "Maar mijn vrijwilligers zien echt wel het verschil tussen een 18-jarige en een 14-jarige."
Het Koningsnachtfeest in Soesterberg gaat dit jaar niet door
Het Koningsnachtfeest in Soesterberg gaat dit jaar niet door © Volleybalvereniging AGAVS

VOORWAARDELIJKE BOETE

Toch deelde de burgemeester op basis van de constateringen een voorwaardelijke boete uit. "Dat zou bij een nieuwe constatering kunnen betekenen dat we 2350 euro moeten betalen", legt Van Mil uit. "We zijn een volleybalvereniging, geen evenementenorganisatie. Dat risico kunnen we niet nemen."
Volgens de burgemeester mogen de organisatoren nog blij zijn dat het een voorwaardelijke boete is. "Eigenlijk had ik ze een bekeuring moeten opleggen en een forse ook. Er zijn meerdere overtredingen geconstateerd", vertelt burgemeester Rob Metz. "Maar ik wilde de orginasatoren niet meteen ontmoedigen, daarom heb ik een voorwaardelijke boete opgelegd."

AFSCHUWELIJK BEHANDELD

Toch is het risico op de boete niet de enige reden dat het feest niet doorgaat. Volgens de vrijwilligers is de gemeente niet netjes met hen omgegaan. "We hoorden pas een maand na het feest van de overtreding. We werden overvallen met alles wat we verkeerd zouden hebben gedaan", vertelt Van Mil. "We werden op een belachelijke, afschuwelijke manier behandeld."
Ook duurde het maanden voordat de gemeente een besluit nam over de gevolgen van de overtredingen. "Ik heb leveranciers maanden aan het lijntje moeten houden", legt Van Mil uit. "Om het nu nog allemaal op te zetten, is bijna een onmogelijke missie."

TOEKOMST

Of het feest nog toekomst heeft is de vraag. "De voorwaardelijke boete blijft staan", reageert Van Mil. "Dus ook in 2020 hangt deze boven ons hoofd." Wel willen de vrijwilligers overdag, op Koningsdag, iets organiseren. "Dat is voor de kinderen in Soesterberg."
Volgens de burgemeester is ook een feest in de avond nog steeds mogelijk. Een boete is volgens hem met een beter alcoholbeleid te voorkomen. "Op andere feesten, zoals de Gildefeesten, zie je dat het kan", legt Metz uit. "Als het aan mij ligt zetten we met z'n allen onze schouders eronder en gaan we een mooi feest maken."
Koningsnachtfeest Soesterberg gaat niet door

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.