Gemeentehuis Veenendaal nog dit jaar beter toegankelijk: "Helemaal top!"

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - Een rolstoellift, een bord dat je in audio vertelt waar je heen moet en steunbeugels in de toiletten. Zo moet het gemeentehuis van Veenendaal nog dit jaar toegankelijker worden. Sinds een jaar probeert Team Tikkie Toegankelijk de toegankelijkheid voor mensen met een beperking op de kaart te zetten. En met succes!
De gemeente is blij met de groep inwoners. "Er waren wel de nodige verbeterpunten. Dat hebben wij ook geconstateerd", zegt wethouder Martijn Beek (ProVeenendaal). Vandaag testte een groep mensen met verschillende beperkingen Veenendaal op knelpunten.

INGANG

Yvonne Pas heeft MS en zit sinds een paar jaar in een rolstoel. Even een paspoort halen bij de gemeente is moeilijk, omdat de helling voor het gemeentehuis steil is. "Met een handbewogen rolstoel heb je veel spierkracht nodig om omhoog te komen."
Eén van de trappen bij de ingang gaat weg en daar komt een soort rolstoellift. "Bij veel musea is er een plateautje dat je een meter omhoog brengt", zegt Yvonne. Ze is blij met de aanpassing.
Iedereen telt mee.
wethouder Martijn Beek

BLIND

Eenmaal binnen loopt Gea Weersma tegen iets anders op. Ze ziet nog maar drie procent en gaat door het leven met haar hulphond. Bij de ingang staat een zuil die in tekst laat zien waar je naartoe moet om een nieuw paspoort op te halen: "Dit is voor mij abracadabra. Ik kan niet lezen wat er op het bord staat."
Daarom zou de tekstuele gids ook in audio beschikbaar moeten zijn. De paal moet gaan praten: "Als het wordt voorgelezen ben ik geholpen. Binnenkort komen er ook pinautomaten die spraakgestuurd zijn. Om informatie te krijgen, is dat voor mij essentieel."
Team Tikkie Toegankelijk test Veenendaal.

TIJD EN GELD

Zo zijn er nog vele, ook vaak kleine, aanpassingen die in het gemeentehuis en in het dagelijks leven een groot verschil kunnen maken. Het team heet niet voor niets 'Tikkie Toegankelijk'. Veenendaal stond er niet best op, maar wil nu een flinke slag maken.
"Het is de slogan van ons raadsprogramma: iedereen telt mee. Dus dan willen we ook dat deze groep mee kan doen", aldus wethouder Beek. Het gemeentehuis moet dit jaar nog toegankelijk zijn. Ook Theater de Lampegiet wordt aangepakt. "In 2024 moet heel Veenendaal een heel eind zijn."
Vorig jaar was Hardenberg meest toegankelijke gemeente. Dan denk ik: Hardenberg?
Yvonne Pas

VERSCHIL

Sommige dingen kosten wat meer tijd, zoals het verwijderen van stoepen. "Die nemen we mee in de planning. Alle aanpassingen kosten enkele tienduizenden euro's." Gea en Yvonne zijn blij: "Ja helemaal top!". Maar iedere beperking heeft iets anders nodig.
"Wat een rolstoel prettig vindt, dat is voor mij weer niet prettig. Rolstoelers willen geen stoep, maar mijn hond is getraind om een stoep te zoeken. Dus dan moeten er begeleidingstegels komen. Dan weet je dat er een straat aankomt." Daarom doet Veenendaal vanaf volgende maand ook mee met de app 'onverhinderd'. Daarin kunnen mensen met een beperking zien hoe toegankelijk een locatie is.
Nu de gemeente door het Team Tikkie Toegankelijk weet van de hoed en de rand zijn de ambities groot. Het team wil volgend jaar de meest toegankelijke gemeente van Nederland worden: "Vorig jaar was Hardenberg dat. Dan denk ik: Hardenberg?", zegt Yvonne Pas. "Wij zijn een gemeente met 70.000 inwoners. Dat moeten wij toch worden. Daar gaan we voor!".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.