Recordaantal Utrechters dronk de afgelopen maand geen alcohol

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een recordaantal mensen heeft de afgelopen weken meegedaan aan Dry January. Een maand lang dronken ze geen alcohol. In Utrecht ging het om zo'n 2200 deelnemers, zegt Tom Bart van verslavingsinstelling Jellinek.
Bart deed zelf ook mee aan de uitdaging. "Het gaat goed", zegt hij. Nu hij een maandje bezig is, begint hij het ook te merken. "Je merkt vooral dat je meer energie hebt, je slaapt beter, je humeur is beter. Veel mensen vallen ook af. Daarnaast merk je het in je portemonnee: je houdt geld over. Dat soort dingen."
Het idee achter Dry January is dat mensen zich bewust worden van wat ze drinken en hoe vaak. "Het is vaak meer dan je denkt", zegt Tom Bart. Wat 'veel' is, verschilt volgens hem per persoon. Maar er zijn wel richtlijnen. "Niet meer dan 21 glazen in de week, want dan val je onder de overmatige drinkers. En als je meer dan 6 glazen op een avond drinkt, ben je een zware drinker."
In principe geldt voor verslavingsinstelling Jellinek het motto: hoe minder hoe beter. "Een heleboel ziektes zijn gelinkt aan alcohol, zoals kanker. Maar ook vermoeidheidsklachten, somberheidsklachten, slaapproblemen, maagproblemen. Dat soort dingen."
Wie de afgelopen weken meedeed aan Dry January kon advies krijgen van een coach. Die was beschikbaar voor tips en adviezen. Volgens Tom Bart zijn honderden vragen beantwoord. Hij hoopt vooral dat mensen ook de rest van het jaar bewuster omgaan met alcohol.
Tom Bart van verslavingsinstelling Jellinek over Dry January

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.