"Fusie Utrechtse tennisclubs wankelt door trage gemeente"

© ANP
UTRECHT - De fusie tussen twee Utrechtse tennisverenigingen staat op losse schroeven. Tennisclub Rijnsweerd en STVU willen samen verder, maar daarvoor moeten nieuwe velden worden aangelegd op het STVU-terrein, naast Kampong. De gemeente treuzelt met de uitgifte van de grond, laten de clubs weten in een brandbrief. D66, VVD en CDA stellen vanmiddag raadsvragen over het onderwerp.
Tennisclub Rijnsweerd moet op 1 januari 2020 van het huidige terrein af, dat inmiddels eigendom van Rijkswaterstaat. De vereniging moet wijken vanwege de verbreding van de A27.

SLECHTE SERVICE

De clubs hebben nu allebei vier banen. Om alle leden na de fusie te kunnen laten spelen zijn drie nieuwe banen nodig op het STVU-terrein. "Maar we zijn al vanaf 2015 bezig om die grond te krijgen van de gemeente. Dat duurt te lang", aldus Petra van Butselaar, bestuurslid van Tennisclub Rijnsweerd.
We zijn bang voor het volgende konijn dat uit de hoge hoed komt.
Petra van Butselaar
"Het is een gebied waar de bestemming al sport is", aldus Van Butselaar. "Ze hebben ons verteld dat het dan niet zo lang duurt, maar er komt steeds weer een nieuw konijn uit de hoge hoed. Eerst moest er een parkeerdrukmeting zijn, toen een archeologisch onderzoek, daarna een compensatie groen. Inmiddels moet het ineens in de raad, in plaats van dat het door de wethouders besloten wordt. Dat kost weer een paar maanden extra, en die hebben we niet meer. En omdat er steeds weer iets is, zijn we ook een beetje bang voor het volgende konijn dat uit de hoge hoed komt."
De fuserende clubs hopen dat de gemeente snel een projectleider aanstelt, om het proces te versnellen. Zonder nieuwe banen is het niet zeker of de clubs vanaf 2020 gezamenlijk verder kunnen gaan als UTV Kromme Rijn.

REACTIE POLITIEK

D66, VVD en CDA stelde vanmiddag vragen over de kwestie in de gemeenteraad. Has Bakker (D66) liet vooraf aan RTV Utrecht weten: "De clubs zeggen eigenlijk: 'Als de gemeente zo blijft doorgaan, dan gaat het ons niet lukken om die fusie op tijd rond te krijgen'. Wij vinden dat niet de goede manier om om te gaan met initiatieven vanuit sportverenigingen."
Wethouder Maarten van Ooijen heeft tijdens het vragenuur gereageerd op de zaak. "We staan als college achter het initiatief van de tennisverenigingen. Een onvoorziene ontwikkeling die zich nu voordoet, is het feit dat er een grondexploitatie geopend zou moeten worden. Daarvoor is een raadsbesluit nodig."
Volgens Van Ooijen zijn er twee opties om de kwestie alsnog op korte termijn te behandelen. Of het college neemt een besluit, waar de raad mee moet instemmen, of er volgt een spoedbehandeling in de raad. "Op dit moment zijn we als de wiedeweerga aan het kijken welke van die twee opties financieel-juridisch mogelijk is, zodat we alsnog aan de slag kunnen."
De velden van STVU zijn op dit moment niet te bespelen door sneeuw.
De velden van STVU zijn op dit moment niet te bespelen door sneeuw. © RTV Utrecht / Timo Anceaux

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.