Utrechtsch Studenten Concert met 'Thijl' in internationale opera-top

© Utrechtsch Studenten Concert / Wouter Jansen
UTRECHT/SOESTERBERG - De opera Thijl van het Utrechtsch Studenten Concert is genomineerd voor een International Opera Award. Het muziekspektakel werd afgelopen zomer op vliegbasis Soesterberg opgevoerd voor ongeveer 6.000 bezoekers.
De studenten van het Utrechtse gezelschap zijn genomineerd in de categorie 'herontdekt werk', omdat ze anderhalf jaar lang de bladmuziek van Thijl hebben gereconstrueerd. De partituur van de opera was na de eerste uitvoering in 1980 verloren gegaan. Er waren alleen nog handgeschreven partijen beschikbaar die lastig te ontcijferen waren.

AMATEURGEZELSCHAP

De International Opera Awards staan bekend als de Oscars van de opera en dat een amateurgezelschap kans maakt is bijzonder. "Het is de top van de opera die daarvoor genomineerd wordt en wij staan daar gewoon tussen", zegt Petra Sanders van het Utrechtsch Studenten Concert trots. "Ik beschouw dat in ieder geval al als een prijs. Voor nu zijn we superblij."
Het muziekspektakel Thijl is genomineerd voor een International Opera Award.
Het muziekspektakel Thijl is genomineerd voor een International Opera Award. © Utrechtsch Studenten Concert / Marco Borggreve
Aan de productie Thijl werkten onder meer 85 musici, 65 koorzangers, 8 solisten en veel figuranten mee. Ook achter de schermen was Thijl een monsterproductie met veel medewerkers. Voor de uitvoering werd naast het Nationaal Militair Museum in Soesterberg met 87 zeecontainers een tijdelijk openluchttheater opgebouwd.

VAKJURY

Of het studentenorkest uit Utrecht de prijs ook daadwerkelijk in de wacht sleept maakt een vakjury op 29 april bekend tijdens een gala in Londen.
Beroepsgezelschap De Nationale Opera in Amsterdam is twee keer genomineerd voor een International Opera Award, in de categorieën 'koor' en 'nieuwe productie'. Chef-dirigent Marc Albrecht maakt kans op een award voor 'beste dirigent'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.