RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Verlichte proeverijenroute Vijfheerenlanden van start

1/2
VIJFHEERENLANDEN - Vanavond gaan voor het eerst de lichtjes aan van de Verlichte proeverijenroute Vijfheerenlanden. Meer dan honderd boerderijen, boerderijbedrijven, een kerk, een brugwachterswoning en molens op de route zijn op een bijzondere manier uitgelicht.

De boerderij van de familie Oskam doet ook mee aan de Verlichte proeverijenroute Vijfheerenlanden


Deelnemers kunnen langs de route rijden en bij verschillende gebouwen een kijkje binnen nemen. Dat kan ook op Lakerveld 206 bij de familie Oskam in Lexmond. Dolinda Oskam wil dat mensen een goed beeld krijgen van de melk en het vlees dat bij hun op een eerlijke manier geproduceerd wordt.

"Er wordt vaak in de media verteld dat er antibiotica in de producten zit. Wij willen mensen uitleggen dat dat eigenlijk onmogelijk is dat dat in de melk komt", vertelt Dolinda. Ze legt uit dat als een koe ziek is en medicijnen krijgt, de melk wordt getest. Pas als er geen penicilline meer in de melk zit dan wordt het melk toegevoegd aan de melktank.

"Als boer wordt je ook beloond door de melkfabriek als je 100 procent†eersteklas melk levert. Afgelopen jaar hebben we 25 jaar onafgebroken 100 procent eersteklas melk geleverd. En daar zijn we best heel trots op."

Dat mensen ook zien dat jij met liefde en passie je beroep uitoefent en dat voedselveiligheid heel hoog in het vaandel staat, dat vind ik belangrijk."
Dolinda Oskam

VERLICHTE PROEVERIJEN

De gebouwen zijn allemaal uitgelicht met bouwlampen. Dus naast een kijkje binnen nemen is het ook mogelijk alleen de gebouwen aan de buitenkant te bekijken. "De een zal een voorgevel hebben uitgelicht, de ander een boom, weer een ander het zomerhuisje", vertelt Lyanne de Laat van de organisatie.

De Verlichte proeverijenroute is om mensen de kans te geven om een kijkje te nemen in het boerderijleven. Volgens De Laat is er de laatste jaren veel aandacht voor producten uit de streek en daarom is op de verschillende locaties ook het een en ander te proeven.

"Ik vind het bijzonder dat er iedere avond meerdere boerderijen hun deuren opstellen voor publiek. Zodat ze op die manier een podium krijgen om te vertellen over waarom boer ik en hoe boer ik."

VIJFHEERENLANDEN

Het is de derde route in het Groene Hart die wordt georganiseerd. Voor het eerst loopt de route in de Vijfheerenlanden.

"Het idee is ontstaan door de komst van de nieuwe gemeente. Ik zou dus ook willen zeggen: Utrechters kom vooral kijken naar wat voor een mooi stuk Utrecht jullie erbij hebben gekregen!"

De hele route is ongeveer twintig kilometer. De routekaart staat op de website. De komende drie weken is de Verlichte proeverijenroute op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht