RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM eist drie jaar cel voor seks met verstandelijk beperkte vrouw in Zeist

ZEIST - Het openbaar ministerie eist drie jaar gevangenisstraf tegen een 47-jarige man uit Zeist, omdat hij een verstandelijk beperkte vrouw zou hebben gedwongen seks met hem te hebben. De vrouw van begin 20 woont al jaren in een instelling in Zeist. Zij heeft de verstandelijke vermogens van een kind van een jaar of vijf.

De man zou in mei vorig jaar meerdere keren gemeenschap met de vrouw hebben gehad, volgens het OM door misbruik te maken van zijn fysieke en mentale overwicht. De jonge vrouw zou duidelijk hebben gezegd dat zij dat niet wilde en dat hij haar pijn deed.


NAAR BINNEN DOOR HET RAAM

De man en de vrouw leerden elkaar afgelopen voorjaar kennen bij een speeltuin in een park in Zeist. Daarna zocht de man haar op in haar kamer in de instelling. Hij nam daarbij niet de hoofdingang, maar bonsde van buiten op haar raam, waarop zij hem haar kamer binnenliep.

Volgens de verdachte gebeurde dat op initiatief van de vrouw en zag hij haar als zijn vriendin. Hij nam ook snoep en koekjes voor haar mee. Bij de politie vertelde hij geen idee te hebben van haar verstandelijke beperking. Hij beweerde dat hij dacht dat ze een studeerde en in een studentenhuis woonde.


Volgens het slachtoffer heeft de man haar gedwongen om gemeenschap te hebben, zonder condoom. De verdachte beweert dat er geen sprake was van penetratie, maar volgens het OM is er DNA van de man in de vagina van de vrouw aangetroffen.

ONGEWENSTE VREEMDELING

Verdachte Bouchta L. komt uit Marokko en zit nu als ongewenste vreemdeling vast in het uitzetcentrum in Ter Apel. L. is al sinds 1993 in Nederland en heeft ondertussen een flink strafblad opgebouwd. Hij is vooral voor diefstal veroordeeld, maar ook al twee keer eerder voor zedendelicten: in 2000 voor verkrachting en in 2004 voor seks met een 'onmachtig' persoon.

In de loop der jaren is L. vier keer het land uitgezet. Maar hij kwam steeds weer terug, omdat zijn zoon en andere familieleden hier wonen. Het OM en verdediging waren het erover eens dat het beter is om zijn illegale verblijf in ons land los van de verkrachtingszaak te behandelen.

TEGENSTRIJDIGE VERKLARINGEN

Advocaat Boumanjal vindt dat er geen sprake was van verkrachting, maar van seks met een 'onmachtig persoon.' Hij had een deskundige willen horen over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de vrouw, maar dat vond de rechtbank onnodig. Volgens de raadsman zitten er tegenstrijdigheden in het verhaal van de vrouw en deed zij vrijwillig haar raam open om Bouchta L. binnen te laten.

De officier van justitie neemt de zaak extra hoog op, omdat de man eerder is veroordeeld voor zedendelicten. Bovendien gebruikte hij geen condoom en maakte hij misbruik van een zeer kwetsbare vrouw. Naast de celstraf eist het OM een contactverbod van vijf jaar en zou de man het slachtoffer 7.500 euro schadevergoeding moeten betalen.


De rechtbank doet uitspraak op 14 februari.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Nieuwsoverzicht