Oppositie boos over 'valse verwachtingen' woningbouwproject Leusden

LEUSDEN - De groenstrook bij de Tabaksteeg in Leusden blijft vooralsnog in beeld als nieuwbouwlocatie. Ondanks de toezegging van het college om te zoeken naar alternatieve locaties. De oppositie is boos en vindt dat er valse verwachtingen zijn gewekt.
Tijdens een spoeddebat, aangevraagd door oppositiepartijen ChristenUnie-SGP en D66, ging het er vanavond stevig aan toe. De kritiek spitste zich vooral toe op het CDA, die volgens de twee oppositiepartijen de kiezers beloofd heeft dat er bij de Tabaksteeg niet zou worden gebouwd. Raadslid Jan Overweg van ChristenUnie-SGP nam zelfs het woord 'kiezersbedrog' in de mond.

BEWONERS

De twee oppositiepartijen stellen bovendien dat bewoners niet bij dit proces betrokken zijn. Verantwoordelijk wethouder Wim Vos (CDA) gaf aan dat hij voldaan heeft aan de opdracht in het coalitieakkoord om te kijken naar alternatieven en dat dit niets heeft opgeleverd. Met bewoners moet volgens hem nog gesproken worden.
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was de Tabaksteeg voor het CDA een belangrijk onderwerp. CDA-raadslid Wim van Ginkel staat nog altijd achter het standpunt om niet te bouwen bij de Tabaksteeg. "Maar we zitten nu wel in een coalitie. Het is niet anders." Hij verwees ook naar het raadsbesluit eind 2017 om woningbouw toe te staan bij de Tabaksteeg.

TOEZEGGING

Over het woningbouwproject is al jaren veel te doen. De 28 nieuwbouwwoningen zijn tegen het zere been van bewoners aan de andere kant van de Tabaksteeg. Hen werd door de gemeente en bouwbedrijf Heijmans toegezegd dat daar in ieder geval twintig jaar niet zou worden gebouwd. Ze vrezen dat met de bouw hun uitzicht op het groengebied verdwijnt en daardoor hun huis in waarde daalt.
Het woningbouwproject is het resultaat van een omstreden grondruil. Het gebied aan de Tabaksteeg is nu nog eigendom van Stichting De Boom. Die wil het ruilen voor een groter stuk grond in natuurgebied Langesteeg, wat nu in handen is van bouwbedrijf Heijmans. Al eerder probeerde Heijmans tevergeefs een bouwproject in het natuurgebied te realiseren.

NATUURGEBIED

Door de grondruil hoopt de gemeente het natuurgebied definitief veilig te stellen voor woningbouw. De grondruil werd eind 2017 daarom met een krappe meerderheid aangenomen door de gemeenteraad. De VVD en het CDA, toen in de oppositie, stemden tegen. Beiden hebben het nu voor het zeggen in Leusden, samen met GroenLinks-PvdA.
Na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar werd daarom in het coalitieakkoord afgesproken dat het college opnieuw in gesprek zou gaan met met Heijmans en De Boom. De inzet was om te kijken naar een andere plek voor woningbouw die kan rekenen op een breder draagvlak. Het college liet vorige week weten dat deze verkenning 'geen resultaat heeft opgeleverd dat hieraan voldoet.'

'TELEURGESTELD'

Fractievoorzitter Marijke van Eijden van coalitiepartij CDA liet vorige week in een schriftelijke reactie al weten 'teleurgesteld' te zijn. "Het CDA verwacht van alle uitvoerende partijen dat zij zich blijven inspannen voor een breed gedragen plan."
Of de woningen echt gebouwd kunnen worden, is nog allerminst zeker. De aangewezen locatie valt namelijk buiten de rode contouren die de provincie Utrecht om alle gemeenten heeft getrokken. Dat is de grens waarbinnen gebouwd mag worden.
Het college kreeg aan het eind van het spoeddebat de opdracht om binnenkort opnieuw in discussie te gaan met de gemeenteraad over de grondruil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.